Needse Berg Route

Neede

Noordijk

7.33 Km 01:28 uur Wandelroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Je begint je wandeling bij de molen boven op de Needse Berg. Al snel kom je bij een ander hoogtepunt: de uitkijktoren. Neem zeker de 48 traptreden naar boven, want je hebt hier een prachtig uitzicht over Neede en omgeving. Als je naar het zuiden kijkt, kun je zelfs de Achterhoek tot voorbij ’s-Heerenberg zien! Maar ook in de andere windrichtingen valt er veel te zien. Het bord onderaan de toren vertelt je meer over het ontstaan van de Needse Berg en de vogels die in dit gebied voorkomen. Volg de oranje voetstapjes.

Neede

In het begin van de twintigste eeuw stond Neede in het hele land bekend om de vruchtenjam die er werd gemaakt. De fabriek bestaat niet meer, maar ter herinnering aan dit verleden wordt in Neede nog elk jaar de Nationale Jammarkt gehouden.

Noordijk

Noordijk is een kleine gemeenschap in de gemeente Berkelland. In de Oale Schole organiseert de historische vereniging Oud Noordijk het gehele jaar door activiteiten. Het museum kent een vaste historische inrichting. Daarnaast zijn er van april tot oktober wisselende exposities. 

Needse Berg

Deze stuwwal van 35 meter hoog is zo’n 150.000 jaar geleden gevormd, tijdens de voorlaatste ijstijd. Tussen 1825 en 1954 werd hier klei en mengzand gewonnen voor de pannenfabriek. Er zijn veel fossielen gevonden, waaronder de kies van een woudolifant.

De Olde Mölle

De Olde Mölle of Hollandsche Molen is boven op de Needse Berg gebouwd. De ronde, stenen stellingmolen wordt gebruikt om koren te malen en is nog regelmatig in bedrijf. Op zaterdagmiddag (en in vakantieperiodes ook op woensdagmiddag) kun je de molen bezichtigen.

‘t Needse Achterveld

Dit relatief kleine natuurgebied kent een grote afwisseling aan natuur. Uniek is het open stuk droge heide met de vele jeneverbesstruiken. Dit gaat over in natte heide, waar de klokjesgentiaan het goed doet. Het is een van de laatste natte heidevelden in Nederland.

Lees meer
Natuur

TOP De Olde Mölle

Diepenheimseweg 21
I43
I39
I39
I20
W97
L43
L71
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route