TOP De Olde Mölle

Diepenheimseweg 21, 7161 MH Neede | Toon op kaart

Neede: afwisselende natuur maken dit de ideale startplek voor fiets- en wandeltochten

Needse Berg

Dit is een stuwwal van 35 meter uit de laatste ijstijd. De Needse berg is geologisch zeer interessant, doordat er verschillende aardlagen in de grond voorkomen. Bovenop de berg staat de Hollandsche Molen, een stellingmolen uit 1926. Iedere dinsdag en zaterdag zijn de molenaars aan het werk en kun je de molen bezichtigen.

Jammarkt

Een jaarlijks terugkerend evenement in augustus is de Nationale Jammarkt. Ruim 100 deelnemers uit binnen- en buitenland verkopen hun zelfgemaakte producten, maar kunnen er ook van alles over vertellen. Zo zijn er allerlei soorten jams, confituren, marmelades, chutneys en vruchtenconserven. Maar ook vruchtensappen, limonades en siropen.

Havezathe De Kamp

De havezathe is gebouwd in 1636 en verbouwd in 1789. De grachten rond het huis zijn in 1991 opnieuw uitgegraven. Tegenwoordig is het statige pand een vergader- en overnachtingslocatie. 

Gemeente Berkelland

Berkelland heeft een mooie landelijke omgeving waar de rivieren de Berkel en de Slinge samen met vele beken doorheen stromen. Aan de rivier de Berkel staan op twee plaatsen watermolens: de watermolen in Borculo en de Mallumse molen in Eibergen. Voor fietsers en wandelaars is het een aantrekkelijk gebied vanwege het coulissenlandschap. Bossen worden afgewisseld met mooie vergezichten waar prachtige boerderijen, landhuizen en  kastelen de blikvangers zijn.

Wandelnetwerk

Deze TOP is startpunt 11 van het wandelnetwerk. Met de wandelkaart (verkrijgbaar bij de bij de Achterhoekse VVV’s, Toeristische Informatiepunten en het toeristische bedrijfsleven) of via de wandelplanner op achterhoek.nl/wandelen kun je zelf een route samenstellen. Ook kun je hier starten met onderstaande themaroute.

Fietsroutes

Wandelroutes

Kinderroutes

MTB Route

  • MTB route Neede (gravel)