Ommetje Haarloseveld

& Haarlo
7.70 Km 01:56 uur Wandelroute

Op pad

Kies hieronder jouw startpunt:

Beschrijving

Zin om te wandelen door een prachtig essenlandschap, langs oude houtwallen en langs rustig stromende beekjes? Dan is dit ommetje van 8 kilometer een echte aanrader. Je ontdekt de mooiste bospaadjes en andere onverharde paden in het buitengebied van Haarlo. Je herkent hier goed het kleinschalige landschap waar de Achterhoek zo bekend om staat: een mooie afwisseling van bospercelen en landbouwgrond. Volg de bordjes met voetstapjes.

Er is ook een verkorte versie

Voor meer informatie over de route: haarfolder-dv.pdf (landschapsbeheergelderland.nl)

Haarlo

Haarlo is een kerkdorp van Borculo, aan de rivier de Berkel. In 1980 kreeg het dorp landelijke bekendheid door de vondst van 1100 munten uit de dertiende eeuw. Een deel van die munten is te zien in Museum De Scheper in Eibergen.

Kerk de Kluntjespot Haarlo

De Oude Kerk van Haarlo is een klein achtkantig kerkje, bijgenaamd de Kluntjespot. Deze naam komt van de achtkantige (suiker)klontjespot, die vroeger in veel huishoudens werd gebruikt. Het kerkje staat tussen statige eikenbomen op een natuurlijke verhoging aan de rand van het dorp.

Rivier de Berkel

De rivier de Berkel ontspringt in Duitsland in Billerbeck. Via Eibergen, Borculo, Lochem en Almen mondt de rivier bij Zutphen uit in de IJssel. Laat je eens meevoeren over de Berkel met een van de berkelzompen.

Recreatiegebied Hambroekplas

Op dit recreatiegebied kun je op een warme dag heerlijk zonnen en zwemmen. Er is een gezellig strand, een strandpaviljoen en een hotel-restaurant. Je kunt er het hele jaar terecht voor een wandeling om de plas.

Landgoed Erve Wolink

Op dit landgoed is het verleden goed voelbaar. Belangrijke elementen in het landschap zijn de monumentale hoeve, de oorspronkelijke perceelindeling, de singels en houtwallen. In dit gebied komen veel verschillende vogels voor, er zijn meer dan zestig soorten geteld.

Startpunten

TOP Prinsen
Eibergseweg 13
Haarlo