Onbeperkt rondje Eibergen

Rekken

Eibergen

19.06 Km 01:04 uur Handbikeroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Volg deze route via de knooppuntenbordjes.

Ten zuiden van Eibergen zie je mooie voorbeelden van het coulisselandschap waar de Achterhoek zo beroemd om is. Na elke bocht verandert het landschap en word je verrast door een nieuw uitzicht.

Mallumse Molen

Deze molen met schutsluis en gerestaureerd Muldershuis herinnert aan de vroegere Berkelschipperij. De molen behoorde al in 1188 tot de heerlijkheid Hof van Mallum en is in gebruik geweest tot 1943. Het Muldershuis dateert van 1753.

Berkel

De rivier de Berkel ontspringt in Duitsland in Billerbeck. Via Eibergen, Borculo, Lochem en Almen mondt de rivier bij Zutphen uit in de IJssel. De rivier kent een rijke scheep-vaarttraditie. Tijdens een vaartocht met een berkelzomp hoor je er alles over. In het water en langs de oevers ontdek je veel dieren- en plantensoorten. 

Piepermolen

Deze beltmolen is gebouwd in 1796 en heeft zijn naam te danken aan de laatste eigenaar, Pieper. Nu is de molen in handen van de Stichting Eibergse Molens.

Ramsbeek

Vanaf Rekken is een bypass gerealiseerd door een oude tak van de Berkel te verbinden met de Ramsbeek. De beek is nu voorzien van vistrappen en extra meanders, zodat vis drie stuwen kan passeren. Ter hoogte van de Mallumse Molen sluit de Ramsbeek weer aan op de Berkel.  

Museum De Scheper

Museum de Scheper is het historisch museum van Eibergen. Het vertelt de Eibergse en Berkellandse geschiedenis, vanaf de oertijd tot de moderne tijd, een verhaal over het landschap, de mens en een Nederlandse gemeente, met opkomst, neergang en alle veranderingen door de eeuwen heen.

Kruidenhof te Mallum

De Kruidenhof te Mallum is een tuin van 7500 m2. Een grote vijver vormt het centrum. Daaromheen liggen een moerasgebied, akkers met bloemen en inheemse landbouwgewassen, een rotstuin, perken met keukenkruiden, verfplanten en geneeskrachtige kruiden.

Lees meer
Cultuur
Natuur

TOP Mallumse Molen

Mallumse Molenweg 114
66
70
71
74
19
55
73
69
65
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route