TOP Mallumse Molen

Mallumse Molenweg 114, 7152 AV Eibergen | Toon op kaart

Grenzenloos recreëren.

Eibergen

Een geschrift uit 1188 maakt voor het eerst melding van de ‘Parrochia Ecberghe’, waaraan Eibergen z’n naam dankt. Ecberghe staat voor eiken op de berg.

De Berkel

Scheepvaart over de Berkel was vroeger niet onbelangrijk. De wegen over land waren over het algemeen slecht en vervoer over water was een goed alternatief. Door de eeuwen heen werden koloniale goederen naar Duitsland vervoerd, op de terugweg werd hout, aardewerk en kalk meegenomen. De thuishaven van de Berkelzomp, een nagebouwde schuit waar vroeger goederen mee vervoerd werden over water, is Borculo. De zomp wordt nu gebruikt voor toeristische tochtjes over de Berkel. Bij deze TOP is ook een opstapplaats.

Labyrint en Kruidentuin

Bij de Mallumse Molen zijn een kruidentuin en een labyrint gerealiseerd. In de kruidentuin zijn allerlei soorten kruiden te bekijken. Het labyrint ligt op de plaats van de voormalige havezate Mallum. Een labyrint is, in tegenstelling tot een doolhof, niet bedoeld om inte verdwalen, maar om er een soort meditatieve wandeling in te maken. Het labyrint is omgeven door een kasteelgracht. Verder zijn er twee uitzichttorens en een klanktoren.

Museum De Scheper

Historisch museum de Scheper is een statig 19e eeuws herenhuis met vondsten, overblijfselen en voorwerpen die een beeld geven van de ontwikkeling van de streek vanaf miljoenen jaren geleden. Tevens bevat het een collectie boeken, publicaties en persoonlijke bezittingen van bekende Eibergse schrijvers en dichters.

Mallumse Watermolen

De molen met schutsluis en gerestaureerd Muldershuis herinnert aan de vroegere Berkelschipperij. De molen behoorde reeds in 1188 tot de heerlijkheid Hof van Mallum en is in gebruik geweest tot 1943. Oorspronkelijk was het een dubbele molen, aan de linkerzijde een korenmolen, waar de boeren verplicht waren hun graan te laten malen, en aan de rechterzijde een oliemolen, die in 1917 is afgebroken. Het Muldershuis dateert van 1753. De molen is op zaterdagmiddag te bezoeken.

Wandelnetwerk

Deze TOP is startpunt 49 van het wandelnetwerk. Met de wandelkaart (verkrijgbaar bij de bij de Achterhoekse VVV’s, Toeristische Informatiepunten en het toeristische bedrijfsleven) of via de wandelplanner op achterhoek.nl/wandelen kun je zelf een route samenstellen. Ook kun je hier starten met onderstaande themaroutes.

Fietsroutes

Wandelroutes

Autoroute