Onbeperkt rondje Winterswijk oost

Winterswijk

Ratum

19.98 Km 01:07 uur Handbikeroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Volg deze route via de knooppuntenbordjes.

Met deze fietsroute ontdek je het gebied ten oosten van Winterswijk, in de buurt van de Duitse grens. Je komt door verschillende buurtschappen die bij Winterswijk horen en langs de voor deze omgeving zo kenmerkende scholtenboerderijen. Bekijk ook zeker de Steengroeve, vooral als je geïnteresseerd bent in geologie, mineralen en fossielen. Wie weet zie je dan ook het oehoepaar dat hier elk jaar broedt.

De Bataaf

Molen Bataaf is een korenmolen die in 1801 werd gebouwd en die tot 1958 in werking was voor het malen van graan. De molen heeft de naam te danken aan de Bataafse Republiek. De molen werd opgericht door de Hervormde Kerk, om met de opbrengst ervan de predikanten te kunnen betalen.

Dottinkrade of Döttenkrö

Bos van Natuurmonumenten waar de Ratumse beek doorheen kronkelt. Door het Waterschap is deze beek weer in originele stroming teruggelegd. Bij deze beek welke langs Wijngaard Hesselink loopt, komen zeer oude aardlagen aan de oppervlakte.

Wijngaard Hesselink

Hier worden ongeveer vijftien verschillende wijnen gemaakt, die al vaak in de prijzen zijn gevallen. In de zomer is het terras met uitzicht op de wijngaard de ideale plek om even te pauzeren tijdens je fietstocht.

Steengroeve

Zo’n 240 miljoen jaar geleden lag hier een ondiepe zee, waardoor hier veel fossielen worden gevonden. De steengroeve is niet vrij toegankelijk, maar vanaf de kijkmuur heb je wel prachtig zicht op de verschillende aardlagen. 

Scholtenboerderijen

Scholtenboerderijen zijn statige boerenhuizen te midden van grote boomgroepen. Ze komen in dit gebied veel voor. Scholtenboeren hadden tot ver in de negentiende eeuw een bevoorrechte positie in de gemeenschap. Het kenmerkende landschap rondom Winterswijk, een afwisseling van bosgebieden, houtwallen, beken en boomgroepen, is mede aan hen te danken. 

Lees meer
Natuur

VVV Inspiratiepunt Winterswijk

Mevrouw Kuipers-Rietbergplein 1
14
15
09
10
16
16
22
20
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route