Oorlogsgraven

Gendringer Straße, 46419 Isselburg | Toon op kaart

Achterin aan de rechterkant liggen 84 oorlogsgraven. Er liggen zowel Duitsers als ‘bevrijders’. Het kruisbeeld op de begraafplaats herinnert aan een veel eerdere oorlog. Namelijk een lokale strijd aan het einde van de 17e eeuw. 

Hoe herdenkt Duitsland? 
In Duitsland bestaat geen nationale dodenherdenking en ook geen Bevrijdingsdag. Toch wordt er wel degelijk aandacht besteed aan de slachtoffers van de oorlog. Dit gebeurt op verschillende dagen waarbij verschillende dingen worden herdacht. Op 8 mei 1945 bijvoorbeeld toen Nazi-Duitsland capituleerde. En 27 januari toen Auschwitz werd bevrijd. Daarnaast is er nog Volkstrauertag op de tweede zondag voor de Advent, waarop alle slachtoffers van alle oorlogen herdacht worden. Op deze ‘Stiller Tag’ worden kransen en bloemen gelegd bij monumenten en is er extra aandacht in de media.

Meer oorlog
Waar u nu loopt, vochten in de 17e eeuw, de protestanten en de katholieken tegen elkaar. Het ging er niet zacht aan toe. De gereformeerden uit Gendringen wilden de katholieke Anholters hun regels opleggen. De Anholters waren al gewaarschuwd en kwamen de naderende meute tegemoet. Ongeveer op de plek waar nu het kerkhof is, kwamen ze elkaar tegen. Er ontstond een bloedige vechtpartij waarbij de Anholters aan het langste eind trokken. Ter herinnering aan deze miniveldslag werd op de heuvel een kruisbeeld geplaatst. Dat kruis is inmiddels overgebracht naar het kerkhof van Anholt.