Reuzeroute

Laag Keppel

Hoog Keppel

5.10 Km 01:17 uur Wandelroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten

De route wordt aangegeven met een blauw rand op een houten paal.

Doesburgse Pad

Dit eeuwenoude pad liep oorspronkelijk van Hengelo (Gld) naar Doesburg.

Kasteel Keppel

Kasteel Keppel staat op een eiland tussen twee takken van de Oude IJssel. Op de fundamenten werd het huidige gebouw (nadat het verwoest werd in 1582) in de 17e eeuw weer herbouwd. Het kasteel is sinds 1500 in het bezit van de Van Pallandts en wordt ook nu nog bewoond.

Follega Molen

De Follega molen is een in 1857 in het Friese Follega gebouwde spinnenkopmolen. De molen is in 1969 volledig opgeknapt om de molenkolk van de watermolen van Laag-Keppel op te malen. De Follega molen is uniek omdat het de enige windmolen is die wordt gebruikt om een watermolen te kunnen laten draaien. De molen is echter te klein om de watermolen van Laag-Keppel optimaal te laten functioneren.

Hessenweg

Hessenwegen waren handelswegen door Noord-Duitsland en Oost-Nederland richting Utrecht. Duitse kooplieden maakten gebruik van hessenwagens die een bredere spoorwijdte hadden dan in Nederland was toegestaan en daardoor niet pasten in de karrensporen van hier gebruikte karren en wagens. Daarom meden ze de steden en dorpen en volgden ze routes over woeste gronden.

Landgoed Reuze

Een deel van het landgoed Keppel is afgescheiden onder de naam Keppel-de Reuze, genoemd naar de boerderij “De Reuze” die hier gelegen is. De naam Reuze is in 1696 al gevonden als ‘ter Euse’, een woord dat verband houdt met doorsijpelend water

Lees meer

TOP Laag Keppel

Dorpsstraat 30
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route