Rondje Neede

Neede

Noordijk

Haarlo

32.60 Km 02:10 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten

De omgeving van het dorp Neede is met recht uniek te noemen. De Needse Berg, een 35 meter hoge stuwwal uit de laatste ijstijd, is geologisch zeer interessant. Er komen namelijk verschillende aardlagen voor in de grond en er worden hier regelmatig fossielen gevonden. Je fietst ook langs ’t Needse Achterveld. Dit relatief kleine natuurgebied is een van de laatste natte heidegebieden van Nederland. Er komen bijzondere planten voor. Kortom, een gevarieerde fietsroute waarbij je je ogen uitkijkt!

Neede

In het begin van de twintigste eeuw stond Neede in het hele land bekend om de vruchtenjam die er werd gemaakt. De fabriek bestaat niet meer, maar ter herinnering aan dit verleden wordt in Neede nog elk jaar de Nationale Jammarkt gehouden.

Haarlo

Haarlo is een kerkdorp van Borculo, aan de rivier de Berkel. In 1980 kreeg het dorp landelijke bekendheid door de vondst van 1100 munten uit de dertiende eeuw. Een deel van die munten is te zien in Museum De Scheper in Eibergen.

Noordijk

Noordijk is een kleine gemeenschap in de gemeente Berkelland. In de Oale Schole organiseert de historische vereniging Oud Noordijk het gehele jaar door activiteiten. Het museum kent een vaste historische inrichting. Daarnaast zijn van april tot oktober wisselende exposities. 

Rivier de Berkel

De rivier de Berkel ontspringt in Duitsland in Billerbeck. Via Eibergen, Borculo, Lochem en Almen mondt de rivier bij Zutphen uit in de IJssel. Laat je eens meevoeren over de Berkel met een van de berkelzompen.

Needse Berg

Deze stuwwal van 35 meter hoog is zo’n 150.000 jaar geleden gevormd, tijdens de voorlaatste ijstijd. Tussen 1825 en 1954 werd hier klei en mengzand gewonnen voor de pannenfabriek. Er zijn veel fossielen gevonden, waaronder de kies van een woudolifant.

Lees meer
Natuur

TOP De Olde Mölle

Diepenheimseweg 21

VVV Neede

Oudestraat 52c
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route