Rondje Sinderen

& Sinderen
5.37 Km 01:04 uur Wandelroute

Op pad

Kies hieronder jouw startpunt:

Beschrijving

Het Rondje Sinderen brengt je op Sinderen, zoals de inwoners zeggen, en langs de keizersbeek over een kerkenpad. Iets van de route af ligt de Kempermolen van Breedenbroek. Volg de groene voetstapjes.

Kerkenpaden

Het kerkenpadennetwerk is ontstaan in de 17de eeuw voor katholieken die zo binnendoor naar de kerk konden lopen, over verborgen paden zodat ze niet gesnapt werden omdat katholicisme in die tijd verboden was. De karakteristieke oude paden zijn in de jaren negentig gerestaureerd door Achterhoekse buurtbewoners. Het doel? Cultuurhistorisch herstel én landschapsontwikkeling.

Keizersbeek

De Keizersbeek ontspringt bij Corle als Schaarsbeek, stroomt in Nederland door de Achterhoek en mondt uit in de Aa-strang. Er ligt een fietspad vanaf de Aa-strang langs de Keizersbeek tot aan Sinderen, met een kilometer knotwilgen ernaast.

Kempermolen

De Kempermolen van Breedenbroek is in 1882 gebouwd en is in 1975/1976 en 2002/2003 gerestaureerd. De molen heeft de status rijksmonument, de bijgebouwen zijn gemeentelijke monumenten. Deze ronde stenen beltmolen, bovenkruier op belt, dankt zijn naam aan de eigenaren, de familie Kemper, echter is de molen momenteel eigendom van de Stichting Kempermolen. In 2003 kreeg de molen de monumentenprijs van de Oudheidkundige Vereniging Gemeente Gendringen.

Bijzonder is het Achterhoeks theebeschuit, een streekproduct met kaneel, dat hier eind vorige eeuw werd geproduceerd. 
De roeden van de molen zijn 23 meter lang en zijn voorzien van het Van Busselsysteem, op de binnenroede in combinatie met het systeem Ten Have, op de buitenroede in combinatie met zeilen. De molen is ingericht met een koppel maalstenen en wordt regelmatig door vrijwillige molenaars in bedrijf gesteld.
De molen is te bezichtigen op afspraak.

Startpunten

SP32 Sinderen
Sinderenseweg 112
Sinderen

Deel deze route