Kerkenpad rondom Sinderen

Wissinklaan, 7065 Sinderen | Toon op kaart

In de zeventiende eeuw is er in de Achterhoek een heel netwerk van kerkenpaden ontstaan. Hoewel het katholicisme in 1627 verboden was, bleven veel katholieken trouw aan hun geloof. Ze bezochten schuilkerken of liepen naar de kerk in Zwillbrock, net over de Duitse grens. De gelovigen moesten vaak flinke afstanden overbruggen en liepen dan binnendoor: over weilanden, langs slootjes, over bruggetjes en door bossen. Zo ontstonden overal verborgen paden. 

In de jaren negentig namen her en der in de Achterhoek buurtbewoners het initiatief om de karakteristieke, oude paden te restaureren. Het gaat daarbij niet alleen om cultuurhistorisch herstel, maar ook om landschapsontwikkeling. Zo zijn op diverse plaatsen kikkerpoelen aangelegd en delen van beekjes hersteld. 

De wandelroute Rondje Idinkbos brengt je over enkele kerkenpaden rondom Sinderen. Eén ervan is het Welsinkpad, aansluitend op de Wissinklaan, met een bruggetje over de Bargerslagbeek vernoemd naar Robert Gesink, die het pad geopend heeft. Mooie paden, waarvan enkele ook rolstoeltoegankelijk, door bosrijke gebieden en langs weilanden omzoomd met bremmen. 

Een boekje met alle fietsroutes over Kerkenpaden in de Achterhoek is te koop bij de VVV.

Meer informatie