Sevink molen - Rondom het Hilgelo

Winterswijk

Meddo

Download GPX-bestand
9.50 Km 02:15 uur Wandelroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Deze route laat je kennismaken met een uniek stukje Nederland. Het gebied waarin deze route ligt is in 2005 door de Nederlandse overheid uitgeroepen tot Nationaal landschap. Het aangewezen gebied is 22.000 hectare groot, dus je hoeft je niet te vervelen. Maar geen paniek, als je deze route volgt is het zo’n negen kilometer. De route start vanaf camping Sevink Molen waarna je rechtsaf slaat vanaf de parkeerplek. Vervolgens volg je de paarse bordjes. 

‘Molen van Sellink’ 

Dit rijksmonument is gebouwd in 1873. De ronde stenen molen was ingericht als korenmolen. De eerste molenaar was Jan Hendrik Sellink. Later is de molen deels afgebroken. Het wiekenkruis is omstreeks 1933 verwijderd en de kap even later ook. De belt (de bult waarop de molen stond) werd afgegraven. De romp van de molen werd als opslagruimte gebruikt en wordt tot op de dag van vandaag nog steeds als zodanig gebruikt. 

Buurtschap Meddo of tóch dorp?

De route doorkruist de dorpskern van Meddo. Meddo is een dorp, maar dat is niet altijd zo geweest. De kern wordt van oudsher nog vaak tot buurtschap van Winterswijk gerekend. Van alle buurtschappen ligt Meddo ten opzichte van Winterswijk het meest noordelijk.

Beurzerbeek

De route gaat verder langs oude bossen en akkers en vervolgens kruist de Beurzerbeek je pad. Via de brug maak je de oversteek en als je de beekoevers in de gaten houdt, spot je (met een beetje geluk) misschien wel een aalscholver of ijsvogel.

Recreatiegebied ’t Hilgelo

Je loopt door Nationaal Landschap rondom een ruime waterplas, die door zandwinning is ontstaan. De plas is geschikt gemaakt voor allerlei vormen van recreatie waaronder waterfietsen, zwemmen en roeien. Het recreatiegebied ’t Hilgelo wordt in de volksmond ook wel het Hilgelomeer genoemd. Aan de oever zijn er voldoende rustige plekjes om te vissen, en op de zomerse dagen is de strandzijde een waanzinnige plek voor jong en oud voor ontspanning en verkoeling. In de andere jaargetijden is het er heerlijk rustig en sereen. 

Molen “Sevink Mölle”

In 1866 werd de molen gebouwd in opdracht van vijf boeren, te weten: te Strake, te Voortwis, Smalbraak, Dunnewold en Seevink. De molen werd op de grond van Seevink gebouwd en zo komt de molen (in Winterswijks dialect “mölle”) ook aan de naam “Sevink Mölle”. 
Van april 1999 tot juni 2001 heeft restauratie van de molen plaatsgevonden, met als resultaat een volledig maalvaardige molen. Een unieke locatie waar bezoekers tijdens openingstijden kennis kunnen maken met de historie en het oude molenaarsambacht. 
Vandaag de dag is het niet alleen een molen, maar een compleet kinderparadijs genaamd “Avonturenpark Sevink Molen”. Je kunt hier grillen, klauteren, trampolinespringen, noem het maar op.

Lees meer
Natuur

Camping Sevink Molen

Hilgeloweg 7, 7104 BG
Winterswijk Meddo, Nederland

TOP Sevink Mölle

Meddoseweg 40, 7104 AA
Winterswijk Meddo, Nederland
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route