Tegelroute Hummelo

& Hummelo
2.50 Km 00:38 uur Wandelroute

Op pad

Kies hieronder jouw startpunt:

Beschrijving

Hummelo heeft een bijzondere wandelroute van ongeveer 2,5 km langs achttien grote granieten foto-tegels. De tegels van vijftig bij vijftig centimeter liggen in de trottoirs op historische locaties in en net buiten het dorp. Het zijn meestal plekken waarop bijzondere gebouwen hebben gestaan. Ook gebouwen of straatbeelden die dusdanig gewijzigd zijn dat ze niet meer op de oude situatie lijken, zijn meegenomen in de route. 

De tegels vormen een rolstoel- en rollatorvriendelijke wandelroute die de wandelaar aan de hand van gelaserde foto's en een korte beschrijving terugbrengt in de tijd.

Je kunt je fiets of auto parkeren op het evenementenplein bij café-zaal FF naar Steef (Dorpsstraat 1). Hier bevindt zich ook het toeristisch informatiepunt van Hummelo.
 
De route start bij de eerste tegel, van kasteel Enghuizen, achter het standbeeld van Normaal, ter hoogte van het huis met de veelzeggende naam Kasteelzicht.
Naast tegels van verdwenen gebouwen zoals kasteel Enghuizen, de muziekkoepel, het kleine arrestantenlokaal en een bierbrouwerij langs de eeuwenoude Hessenweg, is de tegel van Coöperatieve Landbouw Vereniging Hummelo een voorbeeld van een gebouw dat wel (gedeeltelijk) bewaard is gebleven. Hier vond Aviko, één van de grootste Europese producenten van aardappelproducten, haar oorsprong. 
De tegel van een militair die in april 1945 in de Dorpsstraat het verkeer regelt als de Canadese troepen door het dorp richting Zutphen trekken, toegejuicht door de Hummelose jeugd, is een voorbeeld van een bijzonder straatbeeld.
 
Behalve in Hummelo, zijn er ook tegelroutes in Vorden, Zelhem, Hengelo en Steenderen. De wandelroutes worden in de nabije toekomst onderling verbonden door fietsroutes, zoveel mogelijk door andere dorpen en buurtschappen binnen de gemeente Bronckhorst.
 

Startpunten

Standbeeld Normaal
Dorpsstraat 2
Hummelo

Deel deze route