Tegelroute Zelhem

Zelhem

1.60 Km 00:23 uur Wandelroute
Beschrijving
Kaart
Route

Zelhem heeft een bijzondere wandelroute van ongeveer 1,5 km langs zeventien grote granieten foto-tegels. De tegels van vijftig bij vijftig centimeter liggen in de trottoirs op historische locaties in het dorp. Het zijn meestal plekken waarop bijzondere gebouwen hebben gestaan. Ook gebouwen of straatbeelden die dusdanig gewijzigd zijn dat ze niet meer op de oude situatie lijken, zijn meegenomen in de route. 

De tegels vormen een rolstoel- en rollatorvriendelijke wandelroute die de bezoeker aan de hand van gelaserde foto's en een korte beschrijving terugbrengt in de tijd.

Je kunt je fiets of auto parkeren bij het TOP (Toeristisch Overstap Punt) op het Stationsplein vóór het overdekte zwembad De Brink met sportschool. De route begint en eindigt ook op dit plein. Tegelnummer 1 kun je vinden in de zuid-westelijke hoek van dit plein tegenover het notariskantoor.

Die foto laat een overzicht van het oude dorp zien en geeft aan hoe de route gelopen kan worden richting kerk. Op weg hiernaar toe passeren we het TOP waarop ook een QR verwijzing staat naar de geschiedenis van de verdwenen spoorbaan Doetinchem – Ruurlo; de verplaatste Muziekkoepel en één van de 4 standbeelden gemaakt door plaatselijk kunstenaar Wijnand Schoemaker. In deze route wordt je ook regelmatig attent gemaakt op Zelhems historie met op doorreis zijnde Duitse Hessenkeerls. Verdwenen herbergen (het Witte Paard, het Wapen van Gelderland en het Roode Hert) waar deze kooplui hun intrek namen en hun paarden stalden. Verder is er aandacht voor het dorpsleven van vroeger en verdwenen straatbeelden. Op één van de laatste tegels (16) is de verdwenen “Gemeente Veewaag” te zien. Bij tegelnummer 8 “Woonhuis eerste Burgemeester” is nu het Toeristisch Informatie Punt gevestigd, waar gratis een plattegrond van deze route opgehaald kan worden. 

Behalve in Zelhem, zijn er ook tegelroutes in Vorden, Hummelo, Hengelo en Steenderen. De wandelroutes worden in de nabije toekomst onderling verbonden door fietsroutes, zoveel mogelijk door andere dorpen en buurtschappen binnen de gemeente Bronckhorst.
 

Lees meer
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route