Trailrun Kruisbergsche Bossen

Hummelo, & Doetinchem
19.60 Km 01:57 uur Trailrunning

Op pad

Kies hieronder jouw startpunt:

Beschrijving

Samen met Mud Sweat Trails ontwikkelden we deze trail die je meeneemt naar de Kruisbergse Bossen: een bosgebied ten noordwesten van Doetinchem, waar je rivierduinen en vennen tegenkomt. Dit gebied wordt ook wel ‘het Land achter de IJssel’ genoemd. Zo’n 10.000 jaar geleden zijn de rivierduinen ontstaan en rond het begin van de jaartelling bivakkeerden de Romeinen er. Onderweg heb je kans wild als fazanten, reeën en hazen tegen te komen.

De mulle ondergrond en de korte felle klimmetjes zijn goed in de benen te voelen. Niet voor niets zijn deze paadjes rond de Heksenplas jaarlijks onderdeel van de Kruisberg Trailrun - georganiseerd door Lopersvereniging Groenlo.

Deze route is in een weekend Achterhoek goed te combineren met bijvoorbeeld de Montferlandse Toppenronde. 

Startlocatie

Buiten de camping vind je een groot grasveld waar je kunt parkeren en op de camping vind je een ‘Rustpunt’ waar je achteraf heerlijk kunt ontspannen.

Routebeschrijving

Je loopt hard aan de hand van de GPS track, die je downloadt voor op je GPS-apparaat. Enige ervaring met het lopen op een GPS track is aan te bevelen. Zorg voor voldoende batterijen om een uur of vijf met je navigatie te kunnen lopen. Bij een gps-horloge kan een extern batterypack een uitkomst bieden. Een handheld gps met kaartfunctie is iets gemakkelijker om mee te navigeren. Neem voldoende water en eten mee.

Route in het kort

In het meest oostelijke gedeelte van de route vind je licht glooiende single tracks. Onderweg vind je veel afwisseling van naald- en loofbos, vennen, akkers, stuifduinen en houtwallen. Lopend tegen de klok in tref je na een kilometer of vijftien een passage langs één van die vennen. Je waant je er eventjes in Scandinavië. De sloten die je onderweg tegenkomt zijn in het verleden door boeren gegraven om overtollig water af te voeren. Een uitgebreid verslag van de route vind je hier.

Niveau

Gezien de vele kleine klimmetjes en de relatief lange afstand is een goede conditie en ervaring met onverharde ondergronden aan te bevelen.

Startpunten

Camping Jena
Rozegaarderweg 7
Hummelo