06-03-2024
Auteur: Stichting Achterhoek Toerisme
Als kind was ik altijd te vinden in mijn rode overall en regenlaarsjes, mijn nieuwsgierige ogen gericht op de bongerd en de uitgestrekte velden. Ik wilde alles ontdekken en mijn ouders helpen waar ik kon. Samen teelden we een scala aan groenten en fruit, die we vervolgens met trots verkochten in onze boerderijwinkel. Onze passie heeft altijd gelegen bij duurzame teelt en het bevorderen van biodiversiteit. Tijdens mijn uitstapje naar een studie Communicatie & Multimedia Design, begon het al snel te knagen. Een leven achter een bureau was niet waar ik naar verlangde. Mijn hart lag op ons erf, waar mijn studiekennis verrassend goed van pas komt.
Een overvloed aan biodiversiteit
Onze grond brengt meer voort dan alleen gewassen; het is een levendige oase van biodiversiteit. We telen meer dan twintig verschillende gewassen, waaronder zeldzame groentesoorten en eeuwenoude appelrassen. We laten de natuur haar gang gaan in onze boomgaard, waardoor er onder andere patrijzen en uilen komen broeden. Ons erf werd zo een waar paradijs voor allerlei soorten flora en fauna.
Harmonieus samenspel
Wat we niet zelf teelden, vulden we in onze winkel aan met producten van andere streekproducenten uit de Achterhoek en Liemers. Zuivel, eieren, brood, vlees en allerlei lokale lekkernijen vonden hun weg naar onze schappen. Een prachtige samenwerking ontstond, waarbij andere boerderijwinkels ook onze producten gingen verkopen. Tot op de dag van vandaag werken we samen aan hetzelfde doel: lokale tradities en ambachten behouden en meer aandacht genereren voor logische keuzes in voeding.
Herstel van het landschap
De industrialisatie van de voedselproductie bracht een verlies aan smaak, traditie en lokale identiteit met zich mee. De intensivering van de landbouw veranderde ook het landschap in de Achterhoek. Maar door te kiezen voor duurzaam en verantwoord geteelde gewassen, geven we dit landschap de kans om te herstellen.
Voeding als verbindingsmiddel
Wat dit werk voor mij zo waardevol maakt, is de diversiteit ervan. De afwisseling tussen het werk in de winkel en op het veld is magisch. Het is een genot om klanten te vertellen over onze producten en onze werkwijze, en om hen deelgenoot te maken van ons verhaal. Ik draag graag mijn steentje bij aan een wereld waarin de band tussen mens en natuur hersteld wordt. Een wereld waarin voedsel niet alleen voedt, maar ook verbindt en inspireert. Want wanneer je weet wie de aardappelen op je bord heeft geplant en geoogst, word je zelf onderdeel van het verhaal.
Eerlijk en puur
Samen met mijn vriend run ik sinds kort ook een kleine camping op het terrein achter de winkel. Ook daar staat biodiversiteit centraal. Onze camping is geen perfect aangelegd terrein, maar eerder een natuurlijke omgeving met paden die zich kronkelend door het hoge gras bewegen. Ik vind het heerlijk om gasten mee te nemen naar de boomgaard en ze te vertellen over biodiversiteit, duurzaamheid en alles wat we daaraan doen. De camping voegt nog meer variatie toe aan mijn werkzaamheden en biedt me de kans om nog meer mensen te inspireren met mijn passie voor eerlijk en puur voedsel.