Verliefd in de oorlog

Zeddam

Doetinchem

Doesburg

Wehl

Didam

Download GPX-bestand
54.6 Km 4:00 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten

Download deze route gratis via de Routabel app

Begin- en eindpunt: Kerkweg 36, Zeddam

Relaties die vanzelfsprekend waren, zijn dat in oorlogstijd plotseling niet meer. Wie vertrouw je en wie niet? Iedereen wordt opnieuw beoordeeld. Zelfs partners weten niet van elkaars verzetswerk. Verliefd worden hoort er bij, maar… ook op de vijand? De behoefte aan geborgenheid en hoop is groter dan ooit. Hoe pijnlijk is dat voor families die wreed uiteen gerukt worden?

Vriend én vijand

Erna Hermanns is 15 als de oorlog begint. Haar hartsvriendin is Pineke Misset. Al in de zomer van 1940 krijgt Pineke een relatie met de Duitse Rolf von Westernhagen. Ze verloven zich maar verliezen elkaar door de oorlog uit het oog. Erna ontmoet net na de bevrijding de Britse Bill Cole. Ze worden verliefd en trouwen. Jaren later vinden ook Pineke en Rolf elkaar terug en trouwen. De liefdes blijven, de vriendschap groeit. En wat blijkt? Bill en Rolf hebben zowel in Normandië als in de Ardennen tegen elkaar gevochten!

Roggestraat 12

De razzia’s in Doesburg vinden plaats in het najaar van 1941 en 1942. De Duitsers slepen joodse bewoners hardhandig uit hun huizen en vervoeren ze op onmenselijke wijze naar concentratiekampen. Ook hier op nummer 12. Abraham Meijers overlijdt vrij snel na zijn aankomst in Mauthausen in oktober 1941. Zijn vrouw heeft de ontberingen langer moeten doorstaan. Zij overlijdt in mei 1943 in Sobibor. De struikelstenen liggen op adressen waar nazislachtoffers woonden.

Lees meer

Galerie 1880/Kunst of Art

Hummeloseweg 4, 6998 AD
Laag-Keppel, Nederland

Deel deze route