Vijf lange jaren

Hengelo

Vorden

Steenderen

Baak

Download GPX-bestand
53.1 km 4:00 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten

Download deze route gratis via de Routabel app

Begin- en eindpunt: Spalstraat 1, Hengelo

Vijf jaren leven in oorlog. Hoe beklemmend is dat? En hoe geïsoleerd voelt het zo ver weg van thuis? Bijvoorbeeld omdat je moet vluchten, onderduiken of gedeporteerd bent. Bovenaan in je agenda staan maar twee dingen: overleven en thuiskomen. Dat geldt ook voor de soldaten die vrijwillig deelnemen aan de oorlog. Zeker als de missie anders loopt dan gepland…

8 September 1941

Het is vroeg in de ochtend. Vanuit Duitsland maakt een Engelse bommenwerper zich klaar voor een noodlanding. Twee van de vier motoren zijn door Duits luchtafweergeschut geraakt. Opgelucht dat ze de Nederlandse grens over zijn, zoeken ze de eerste de beste geschikte landingsplaats. Het toestel wordt in het weiland achter De Rustenberg succesvol aan de grond gezet. De bemanning verspreidt zich snel. Helaas pakken de Duitsers zes van hen binnen 24 uur op. Alleen navigator Richard Pape en boordwerktuigkundige engineer Jock Moir overleven. En de bommenwerper? Die namen de Duitsers maar al te graag in beslag.

September - november 1941

Hier woonde Jan Agterkamp, toen 33 jaar oud, met zijn ouders. Hij is leraar en journalist en één van de weinigen in de buurt die Engels spreekt. Met de contacten van Agterkamp vertrekken de piloten een paar dagen later via Zutphen met de trein naar Amsterdam. In Leiden worden de vliegeniers toch nog opgepakt en gevangen genomen. Door verraad binnen de verzetsgroep worden ook Besselink en Agterkamp gearresteerd. Beiden worden ter dood veroordeeld en op 17 november 1941 gefusilleerd in de duinen bij Bloemendaal.

Lees meer

Boerderijwinkel Fruitbedrijf Horstink

Prinsenmaatweg 3, 7224 NE
Rha/Steenderen, Nederland

Deel deze route