Villa Buitenzorg

Groeneweg 13, 7213 DP Gorssel | Toon op kaart

Villa Buitenzorg is oorspronkelijk in 1900 gebouwd als schoolmeesterwoning. Als voorbeeld diende toen Pension Juliana. Villa Buitenzorg werd in 2018 in stijl gerestaureerd en is een gemeentelijk monument. De uitbouw dateert van 1938.  In de jaren 70 van de vorige eeuw en in 2017 is het huis verbouwd.
Bron: www.gorssel.nl


Pension Juliana stond overigens niet op deze plek, werd langgeleden afgebroken en diende als voorbeeld voor de villa. Bron: www.strookappe.nl 

Villa Buitenzorg is in opdracht van de hoofdonderwijzer in Epse in 1900 gebouwd. Het is een zogenaamd driebeukig dwarshuis (evenwijdig aan de weg). De hoofdvorm van het huis was vierkant, met een centrale gang die de ruimte in vieren deelde. Aan de linkerzijde bevindt zich een serre (aanvankelijk een open veranda). In 1938 is aan de achterzijde een keuken aangebouwd. De kap is een overstekend en afgetopt schilddak met zinken roeven en oorspronkelijk met leien, later met sneldekpannen gedekt. 

In de beginjaren 70 zijn in het interieur verlaagde plafonds aangebracht en raakte de dubbel-kruisvormige houten dakconstructie uit het zicht verdwenen door isolatiebetimmering. 

Toen de huidige eigenaren het pand in 2017 kochten werd een uitgebreid restauratie- en renovatieplan gemaakt met als doel om het huis duurzaam en in oude glorie te herstellen. Het dak heeft nieuwe Tuile du Nord pannen gekregen, een type dat rond 1900 veel werd gebruikt. Houten lijstwerk en ornamenten zijn vervangen, evenals de dakkapel aan de westkant. Aan de zuidkant is een dakkapel in stijl toegevoegd.

Het klassieke ontwerp van de tuin heeft hier en daar moderne details. Maar bomen, planten en bestrating zijn afgestemd op het bijzondere karakter van het huis.
‘Eigenaren vertellen’ (de volledige tekst vindt u op www.lochem.nl
 

Meer informatie