Skeelerroute Vragenderveen

& Winterswijk
13.10 Km 00:52 uur Skeelerroute

Op pad

Kies hieronder jouw startpunt:

Beschrijving

Dit is een verkorte versie van de Vragenderveenroute.

Deze route leidt door het waardevolle cultuurlandschap. Na vertrek voert de tocht naar de rand van eht centrum van Winterswijk. je passeert Mentink, een circa 100 ha groot landgoed.

Via de rug van een stuwwal (waar hoogteverschillen goed merkbaar zijn) en het verdedigingswerk 't Klooster kom je uit in het vestingstadje Bredevoor. Na Bredevoort leidt de route naar Vragender. Hier ligt e oude molen "de Vier Winden', daterend uit 1869. De molen is nog volop in bedrijf, waarbij op ambachtelijke wijze wordt gemaald. In Vragender is de ruïne te bezichtigen van de in de 15e eeuw gestichte Sint-Jakobskapel, die mede was toegewijd aan Onze Lieve Vrouwe.

In het buitengebied ligt het Vragenderveen, een voormalig hoogveen gebied met zeldzame flora en fauna.In het zomerseizoen kunnen er onder begeleiding van een gids prachtige wandeltochten gemaakt worden.

Tussen Vragender en Lievelde aan de Schansweg ligt het verdedigingswerk "De Engelse Schans", eenoverblijfsel van de insluitinglinie om Groenlo. Aangelegd in 1627, tijdens de 80-jarige oorlog, door het Staatse leger dat onder bevel van Prins Frederik Hendrik stond. In 2002 weer zoveel mogelijk in de originele staat hersteld. 

Via de Groenloseweg, waar het asfalt mooi glad is en u de ruimte heeft en M. Driehuisweg komt u in Meddo. Aan de linkerzijde passeert u landgoed Loytink. De tocht eindigt weer bij de Sevink Mölle.

Startpunten

TOP Sevink Mölle
Meddoseweg 40
Winterswijk Meddo