Wijnroute Montferland

's Heerenberg

Azewijn

Gendringen

Download GPX-bestand
36.61 Km 02:02 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Deze route voert door het uitgestrekte landelijke gebied tussen de Montferlandse bossen en de Oude IJssel. Richting het stadje ’s-Heerenberg komen de heuvels van het Montferland weer dichterbij. Het heuvelachtige landschap biedt prachtige vergezichten.

Wie het dorp Zeddam van verre nadert, valt het direct op: de on-Nederlandse heuvels van Montferland. Midden in Montferland ligt het Bergherbos, een van de grootste bosgebieden van Gelderland met kleine heideveldjes en vliegdennen.

De oogste punten zijn de Hettenheuvel (93m),de Galgenberg (77m) en de Hulzenberg (85m). Vanaf het hoogste punt is er een prachtig uitzicht over de wijde omgeving. 

In het middeleeuwse stadje ‘s-Heerenberg ligt één van de grootste en belangrijkste kastelen van ons land, Kasteel Huis Bergh. Het kasteel is ingericht als bewoond huis. Het interieur bevat kunstvoorwerpen uit de late middeleeuwen. In de middeleeuwse toren bevindt zich een wapenkamer en in het rentmeestershuis is een theeschenkerij gevestigd.

Start- en eindpunt TOP Tolhuis

Wijngoed Avitera

Aan de rand van de heuvels van het Montferland ligt Wijngoed Avitera. Naast dit wijngoed ligt een wijngaard en camping genaamd de Gulden Akker. Zij bieden een leuke, leerzame en lekkere wijnbeleving. Op de wijngaard telen ze hun druiven op natuurlijke en duurzame wijze. Ze maken gebruik van de mogelijkheden die de natuur hen biedt in combinatie met duurzaamheid in de wijngaard en wijnmakerij.

Wijngaard ‘t Oerlegoed

Een wijngoed met vier hectare wijngaarden, een professionele wijnmakerij en wijnkelders. De druiven van Wijngaard ’t Oerlegoed groeien op rivierklei, rijk aan mineralen en voedingstoffen. Er wordt hier veel aandacht geschonken aan een gezonde bodem, een rijk insectenleven en stimulerende planten- en bloemengroei.

Wijngaard Bergherbos

Op een heuvel, gericht op het zuiden en op een schrale bodem, ligt Wijngaard Bergherbos. Zand, kiezel en een grondwaterstand van meer dan acht meter maken het voor de druif een stuk lastiger om de juiste voeding te vinden. Dit is wat de wijn van deze wijngaard daarom zo bijzonder maakt.
 

Lees meer
Natuur
Culinair
Wijnroute
Gemarkeerd

TOP Tolhuis

's-Heerenbergseweg 42
79
77
78
83
02
67
62
06
68
84
82
81
80
85
76
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route