Ziekenhuis aan de Dijkstraat

Markt 2, 7131 DG Lichtenvoorde | Toon op kaart

Iets verderop aan de Dijkstraat wordt in 1933 het `nieuwe` ziekenhuis met veertig bedden en een operatiekamer feestelijk geopend. De zieken worden verzorgd door deskundige verpleegkundigen uit een klooster net over de grens. Tijdens de oorlogsjaren kunnen deze Duitse zusters gewoon doorwerken. Sterker nog, ze vormen een uitstekende dekmantel. Niemand verwacht dat ze hier een groot aantal onderduikers verbergen en verzorgen.

Monument Heilig Hart
Vanaf de noordkant van de Markt kun je de toren zien van de rooms-katholieke kerk (Rapenburgsestraat). Links naast de ingang van deze kerk staat het eerste oorlogsmonument van Lichtenvoorde. Al in 1941 werd deze door de parochie aangeboden, als dank voor de voor het behoud van mensenlevens in de meidagen van 1940. De afgebeelde soldaat geeft de herinnering aan de oorlog weer.

Op het Youtube kanaal van Stichting 4 en 5 mie Lichtenvoorde staat de film "Heilig Hart Huldehttps://youtu.be/QgOmrcyqcm8

Boulanger avec la porte verte
Op de Rapenburgsestraat 9 woonde de banketbakker Hein Meijer. In de oorlog liet hij al snel zijn onvrede over de Duitse bezetter blijken door ’s avonds met zijn toverlantaarn leuzen te projecteren op het tegenoverliggende pand. Omdat hij Frans sprak, werd Hein het eerste aanspreekpunt voor ontsnapte Franstalige krijgsgevangenen. Toen dit internationaal bekend werd, begon het Rode Kruis voedselpakketten uit te delen met daarin een verborgen briefje met zijn naam en de toevoeging ‘boulanger avec la porte verte’. Hierdoor nam het aantal vluchtelingen dat hem wist te vinden toe.