Grenzeloos genieten in

Gemeente Aalten

Grenzeloos genieten in Aalten, Bredevoort, Dinxperlo en Buurtschappen

Wie de Achterhoek bezoekt, voelt het meteen: hier is geschiedenis geschreven. Hier zijn verhalen ontstaan. En wie gelukkig wordt van verhalen, doet er goed aan om Bredevoort, Dinxperlo en Aalten te bezoeken. Want mede door de ligging vlakbij (en in het geval van Dinxperlo zelfs óp) de Duitse grens, hebben deze drie plaatsen in de gemeente Aalten een nét even ander verhaal te vertellen. Ook rustzoekers komen in de gemeente Aalten helemaal aan hun trekken. Vanwege de unieke combinatie van agrarisch gebied, natuur en cultuurhistorie behoort een deel van de gemeente sinds 2005 tot Nationaal Landschap. Rust, ruimte en natuurschoon maken van de gemeente Aalten een ideale bestemming voor een korte of lange vakantie of dagje uit.

Er zijn diverse mogelijkheden voor verblijf en overnachten: je kunt terecht bij verschillende campings van groot tot klein, groepsverblijven, B&B en overige accommodaties bij particulieren. Kijk naar de mogelijkheden bij de VVV-agentschappen in Aalten, Bredevoort en Dinxperlo

Fietsen en wandelen

Ook kun je bij de VVV’s terecht voor een uitgebreid aanbod aan wandel- en fietsroutes in onze gemeente. Er zijn bewegwijzerde routes zoals het fietsknooppuntennetwerk. Daarnaast zijn er themaroutes die met een beschrijving gevolgd kunnen worden. Voorbeelden daarvan zijn de Erfgoedroutes, de Akkerrandenroutes, de Scholtengoederenroute en route Nationaal Landschap.

Klik hier

Aalten, boordevol verhalen

Het centrum van Aalten is opvallend heuvelachtig. Een wandeling door de straten is goed voor de beenspieren, maar óók voor het netvlies: de historische markt is een beschermd dorpsgezicht en staat vol met gezellige terrassen. Aalten heeft vele winkels, goede restaurants en fijne koffietentjes. Aalten herbergde een groot aantal onderduikers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Nationaal Onderduikmuseum vertelt over het leven van een gewone gemeenschap in ongewone tijden. In de Escaperoom ervaar je hoe het is om te moeten vluchten. Zo koppelt het museum actuele thema’s aan de bezettingsjaren van toen. Bovendien kent Aalten vele ‘gängeskes’; smalle, verscholen paadjes die al eeuwenlang straten tussen de gebouwen door met elkaar verbinden. Jaarlijks vindt in Aalten de Farm&Country fair plaats in het buitengebied. Alle facetten van het moderne landleven staan hier in de spotlights. Aalten nodigt je van harte uit om alle verhalen op je gemak te ontdekken!

Dinxperlo, de ultieme grensbeleving

Als ergens de ultieme beleving te vinden is van het leven op de grens tussen twee landen, dan is het in Dinxperlo. Deze plaats is vergroeid met het Duitse Suderwick, waardoor de grens hier midden over straten en stoepen loopt. Gevolg is een vriendschappelijke mix van twee culturen die met elkaar verbonden zijn. Zo vind je er een gezellig drukke weekmarkt en het Grenslandmuseum, waar veel boeiende informatie is te vinden over dit tweelingdorp, de douanegeschiedenis en het daaraan verbonden smokkelverleden. Een bezienswaardigheid is bovendien het kleinste kerkje van Nederland: de Rietstap. Zoek deze vakantie dus eens letterlijk de grens op in de Achterhoek en bezoek Dinxperlo!

Bredevoort, genieten van historie en ambacht

Neem Bredevoort. Heerlyckheid Bredevoort om precies te zijn. Die heerlijkheid ontdek je het best wandelend of per fiets door de smalle middeleeuwse straatjes van het beschermde gezicht van dit kleine Achterhoekse vestingstadje. De historische gebouwen brengen je terug in de tijd, net als de vele ambachten die hier nog voor echte broodwinning worden beoefend. Denk aan een goudsmid, een horlogemaker, een bierbrouwer. Maar ook vele ateliers waar kunstenaars in het prachtige Bredevoortse decor hun kunstwerken tonen. De Koppelkerk is in de weekenden geopend voor exposities, lezingen en concerten. In de zomermaanden worden regelmatig boekenmarkten georganiseerd en kun je genieten van de zomerconcerten op het centrale plein. In het najaar kijk je je ogen uit bij het Lichtfestival Bredevoort Schittert.

Natuurlijke schoonheid tussen de kernen

Ook het buitengebied tussen deze kernen is een prachtig stukje Nederland. Een deel van de gemeente Aalten ligt in het Nationaal Landschap Winterswijk. Typisch voor deze streek zijn glooiende weilanden, oude boerderijen, molens, bossen en slingerende beekjes. Trek je wandelschoenen aan, of stap op de fiets of op het paard - en laat je verrassen. Na elke bocht verschijnt een nieuw decor.  Je kunt hier bovendien heerlijk karakteristiek overnachten op een van de (mini)campings, in een zigeunerwagen, een monumentaal pand of in een prachtig gelegen B&B.