Grenzeloos genieten in

Gemeente Aalten

Grenzeloos genieten in Aalten, Bredevoort, Dinxperlo en Buurtschappen

Wie de Achterhoek bezoekt, voelt het meteen: hier is geschiedenis geschreven. Hier zijn verhalen ontstaan. En wie gelukkig wordt van verhalen, doet er goed aan om Bredevoort, Dinxperlo en Aalten te bezoeken. Want mede door de ligging vlakbij (en in het geval van Dinxperlo zelfs óp) de Duitse grens, hebben deze drie plaatsen in de gemeente Aalten een nét even ander verhaal te vertellen. Ook rustzoekers komen in de gemeente Aalten helemaal aan hun trekken. Vanwege de unieke combinatie van agrarisch gebied, natuur en cultuurhistorie behoort een deel van de gemeente sinds 2005 tot Nationaal Landschap. Rust, ruimte en natuurschoon maken van de gemeente Aalten een ideale bestemming voor een korte of lange vakantie of dagje uit.

Er zijn diverse mogelijkheden voor verblijf; je kunt terecht bij verschillende kampeerterreinen van groot tot klein, groepsverblijven, Bed en Breakfast en overige accommodaties bij particulieren. Vraag naar de mogelijkheden bij de VVV-agentschappen in Aalten, Bredevoort en Dinxperlo

Fietsen en wandelen

Bij de VVV’s kun je terecht voor een uitgebreid aanbod aan wandel- en fietsroutes in onze gemeente. Er zijn bewegwijzerde routes zoals het fietsknooppuntennetwerk en de grensoverschrijdende Agri-cultura belevenisroute. Daarnaast zijn er themaroutes die met een beschrijving gevolgd kunnen worden. Voorbeelden daarvan zijn de erfgoedroutes, de scholtengoederenroute en route Nationaal Landschap.

Bekijk hier de Grenzeloos Genieten gids van 2020

Aalten, boordevol verhalen

Wie geboeid is door de verhalen uit de oorlog, kan zijn hart ophalen in Aalten. Aalten heeft in de tijd van de bezetting een belangrijke rol gespeeld in het verzet en het bieden van hulp aan onderduikers. Meer van deze geschiedenis vind je terug in de Aaltense musea, waaronder het Nationaal Onderduikmuseum aan de Markt in Aalten. Op deze sfeervolle markt met de eeuwenoude Helenakerk is het trouwens heerlijk genieten op de zonnige terrassen van de restaurants die voor elke smaak wat te bieden hebben. Bovendien kent Aalten vele ‘gängeskes’; smalle, verscholen paadjes die al eeuwenlang straten tussen de gebouwen door met elkaar verbinden. Aalten nodigt je van harte uit om alle verhalen op je gemak te ontdekken!

Dinxperlo, de ultieme grensbeleving

Als ergens de ultieme beleving te vinden is van het leven op de grens tussen twee landen, dan is het in Dinxperlo. Deze plaats is vergroeid met het Duitse Suderwick, waardoor de grens hier midden over straten en stoepen loopt. Gevolg is een vriendschappelijke mix van twee culturen die met elkaar verbonden zijn. Zo vind je er een gezellig drukke weekmarkt en het Grenslandmuseum, waar veel boeiende informatie is te vinden over dit tweelingdorp, de douanegeschiedenis en het daaraan verbonden smokkelverleden. Een bezienswaardigheid is bovendien het kleinste kerkje van Nederland: de Rietstap. Zoek deze vakantie dus eens letterlijk de grens op in de Achterhoek en bezoek Dinxperlo!

Bredevoort, genieten van historie en ambacht

Neem Bredevoort. Heerlyckheid Bredevoort om precies te zijn. Die heerlijkheid ontdek je het best wandelend of per fiets door de smalle straatjes van het beschermde gezicht van dit kleine Achterhoekse vestingstadje. De historische gebouwen brengen je terug in de tijd, net als de vele ambachten die hier nog voor echte broodwinning worden beoefend. Denk aan een goudsmid, een horlogemaker, een bierbrouwer. Maar ook vele ateliers waar kunstenaars in het prachtige Bredevoortse decor hun kunstwerken tonen. In de zomermaanden worden er regelmatig boekenmarkten georganiseerd en kun je genieten van de zomerconcerten op het centrale plein. In het najaar kijk je je ogen uit bij het Lichtfestival Bredevoort Schittert.

Natuurlijke schoonheid tussen de kernen

Ook het buitengebied tussen deze kernen is een prachtig stukje Nederland. Een deel ervan ligt zelfs in het Nationaal Landschap. Het is er heerlijk fietsen en wandelen op adembenemende routes door het coulisselandschap. Je kunt hier bovendien heerlijk karakteristiek overnachten op een van de (mini)campings, in een monumentaal pand of in een prachtig gelegen Bed & Breakfast.