Ontdek

Gemeente Oost Gelre

Gemeente Oost Gelre

De gemeente Oost Gelre is een bruisende evenementengemeente. Nergens in de Achterhoek worden zoveel evenementen van dit formaat georganiseerd. De grote saamhorigheid in de kernen maakt dat de inwoners talent hebben in het organiseren van festivals, braderiën en andere evenemnten. Er is elk weekend wel iets te beleven. Wie kent er niet de Zwarte Cross? Maar wist je dat er jaarlijks ook een groots Bloemencorso wordt gehouden in Lichtenvoorde en dat Vestingstad Groenlo bekend staat om de Slag om Grolle en de Dweilorkestendag? Kom het zelf ontdekken in Oost Gelre! Wil je meer weten? Bij de VVV wijst men je graag de weg: VVV Lichtenvoorde, VVV Groenlo.

Vestingstad Groenlo

Vestingstad Groenlo heeft een belangrijke rol gespeeld in de vaderlandse geschiedenis. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog is er veel gevochten om Groenlo. Nog steeds vind je daar de sporen van terug. Het stratenpatroon in de binnenstad, de stadgrachten en de kanonnen op de stadswallen; allemaal ademen ze sfeer van weleer. Elke twee jaar is Groenlo het decor van de Slag om Grolle. Het grootste 17e -eeuws re-enactment evenement van Europa! Maar ook buiten de Slag om Grolle is er ontzettend veel te zien en te beleven in Groenlo. Met haar grachten en gezellige straatjes is het heerlijk slenteren of varen door de historische binnenstad. Cultuurliefhebbers zitten helemaal goed met een bezoek aan het Stadsmuseum, de Stadsboerderij een torenbeklimming van de Calixtusbasiliek of een bezoek aan de 17e –eeuwse kerkers.  Om een klein beetje van de Slag Om Grolle te proeven buiten het evenement om moet je beslist naar de Escaperoom 1627, waar je op een spannende missie zelf Prins Frederik Hendrik moet redden!  Laat je inspireren op groenlo.nl.

Lichtenvoorde

Lichtenvoorde staat in de regio te boek als Keistad. Deze naam dankt zij aan de ruim 20.000 kg zware zwerfkei die schoenmakers in het verleden van het Vragenderveld naar de Markt hebben getrokken. In het gezellige plaatsje Lichtenvoorde is het goed toeven. Gelegen in een prachtig landschap met veel winkel- en uitgaansgelegenheden is een plezierig bezoek gegarandeerd. Het centrum heeft het karakter van een horecaplein met cafés, restaurantjes en terrassen. Elk jaar is Lichtenvoorde het middelpunt van Nederlands grootste festival de Zwarte Cross en het op één na grootste Bloemencorso ter wereld. Maar ook festivals als Over de Top trekken jaarlijks vele bezoekers naar deze ‘Keistad’.  Kijk voor meer informatie op lichtenvoorde.nl.

(Kerk)dorpen en omgeving

De omgeving van Groenlo en Lichtenvoorde kent 6 (kerk)dorpen: Harreveld, Lievelde, Mariënvelde, Vragender, Zieuwent en Zwolle. Het is hier mooi fietsen en wandelen. Bovendien vind je hier een aantal prachtige natuurgebieden zoals de Leemputten, het unieke veengebied Vragenderveen en Natuurgebied Koolmansdijk met zijn orchideeënpracht. Ook op cultureel vlak vind je hier interessante plekken. De Engelse Schans in Lievelde is daar een mooi voorbeeld van. Hier werd in 1627 onder bevel van Prins Frederik Hendrik een insluitingslinie om Groenlo aangelegd; de circumvallatielinie.

Bruisende evenementen

De gemeente Oost Gelre is toonaangevend op de evenementenlandkaart in de Achterhoek. Hier vind het grootste festival van Nederland plaats: de Zwarte Cross en hét op één na grootste bloemencorso van de wereld; Bloemencorso Lichtenvoorde. En dan hebben we het nog niet gehad over het grootste Europese 17e -eeuwse re-enactment spektakel de Slag om Grolle in Groenlo.

De Zwarte Cross is een bizarre mix van motorcross, muziek, stunts, theater, humor en veel gekte en spektakel. De samenkomst van deze ogenschijnlijk totaal verschillende werelden zorgt voor een wereldwijd (!) uniek feest. De duidelijke connectie met ‘De Achterhoek’, waar het festival plaatsvindt, komt naar voren in de kenmerkende gezelligheid en gastvrijheid van deze streek waar jong en oud nog samen feestviert. Vanaf de eerste editie (1.000 bezoekers) tot aan de afgelopen editie in 2018 (220.000 bezoekers) is voor bezoeker en organisatie één ding duidelijk: niets is onmogelijk!

Het bloemencorso van Lichtenvoorde bestaat al sinds 1929 en wordt gedragen door de hele bevolking. Het Bloemencorso beweegt en ontroert mensen. Het staat op de Nationale Inventarislijst Immaterieel Cultureel Erfgoed en wordt door vele duizenden bezoekers bezocht. 

Op 22, 23 en 24 oktober 2021 vindt de 8e editie van het historisch-cultureel evenement “De Slag om Grolle” plaats. Met zo’n 1500 re-enactors uit de hele wereld wordt de belegering én de bevrijding van de ‘Stat Grol’ door prins Frederik Hendrik nagespeeld tijdens dit tweejaarlijkse grootste 17e- eeuwse re-enactment spektakel van Europa. Gedurende drie dagen en nachten gaat heel Groenlo terug naar het jaar 1627 en kun je als bezoekers een boordevol programma verwachten. Het evenement trekt zo’n 25.000 bezoekers.
 

Fietsen en wandelen over kerkenpaden

In de gemeente Oost Gelre vind je een afwisselen buitengebied. Uniek zijn de prachtige kerkenpaden, deze onverharde paden werden vroeger gebruikt om van de boerderij naar de kerk te lopen. Omdat veel rechtstreekse wegen niet bestonden, liep men binnendoor: over weilanden, langs slootjes, over bruggetjes, door bossen. Zo ontstond een groot netwerk aan paden, midden door de natuur. Deze kerkenpaden zijn tegenwoordig vrij toegankelijk voor wandelaars en fietsen. Een fietsbundel met 10 rondgaande routes is verkrijgbaar bij de VVV in Lichtenvoorden en Groenlo. 

Biertraditie

Wanneer je houdt van bier en speciaalbieren zit je helemaal goed in de gemeente Oost Gelre. Groenlo heeft als bakermat van het Grolsch bier een eeuwenlange zeer sterke verbondenheid met bier. Gelukkig is er in deze prachtige historische vestingstad weer een eigen brouwerij teruggekomen: Brouwersnös. Geniet hier van eigen gebrouwen craftbeer en laat je rondleiden door de bierbrouwerij. Bij Grolsch Brouwhuys de Lange Gang in Groenlo kun je helemaal laten onderdompelen in de brouwgeschiedenis van Groenlo en Grolsch. De Brouwhoes Bier Experience in Lievelde is een echte beleving. Hier ontdek je met al je zintuigen op een interactieve manier hoe bier gebrouwen wordt. groenlo.nl