Ontdek

Gemeente Oost Gelre

Gemeente Oost Gelre

De gemeente Oost Gelre kent een afwisselend buitengebied. Naast het kenmerkende Achterhoekse coulisselandschap telt de gemeente tal van natuurgebiedjes. Verder kent het platteland veel jong ontginningslandschap, met rechte wegen, kavels en beken, maar ook tal van landelijk gelegen weggetjes, fietspaden en wandelpaden. Het landschap leent zich dan ook prima voor auto-, fiets-, skeeler- en wandeltochten.

Op vakantie in Oost Gelre? Dat kan bij tal van grotere en kleinere kampeer- en logeergelegenheden. De gemeente beschikt over een aantal bungalowparken, campings, een kampeerboerderij, bed & breakfast-adressen en vakantiewoningen. En voor de liefhebbers van kleinschalig kamperen: u kunt ook ’kamperen bij de boer’! Oost Gelre kenmerkt zich ook als evenementengemeente. Wie kent er niet de Zwarte Cross? Maar wist u dat er jaarlijks ook een groots Bloemencorso wordt gehouden in Lichtenvoorde en dat Vestingstad Groenlo bekend staat om de Slag om Grolle en de Dweilorkestendag? Kom het zelf ontdekken in Oost Gelre! Wilt u meer weten? Bij de VVV wijst men u graag de weg: VVV LichtenvoordeVVV Groenlo

Groenlo

Groenlo is een oude vestingstad waar vroeger veel om gevochten is. In sommige straatjes ruik je - bij wijze van spreken - de kruitdampen nog steeds en hoor je het wapengekletter tussen de muren weerklinken. De grachten en de stadswallen zijn een overblijfsel van de roemruchte geschiedenis van de stad Grol, zoals Groenlo vroeger heette. Het kanon op de Kanonswal spreekt nog het meest tot de verbeelding.

Kerkepaden

Met de inname van Groenlo en omstreken door Prins Frederik Hendrik in 1627 werd het katholicisme in de regio verboden, dit was immers het geloof van de Spaanse koning en die was zojuist verjaagd. Veel streekbewoners bleven toch trouw aan hun geloof en bleven stiekem de katholieke kerk bezoeken.

Hoewel, alle bestaande kerken werden overgenomen door de protestanten. De katholieken richtten zogenaamde "Schuilkerken" op; kerkdiensten, die werden gehouden in boerderijen en schuren op het platteland. Omdat men vaak flinke afstanden moest overbruggen om bij een kerk te komen en veel rechtstreekse wegen niet bestonden, liep men binnendoor. Over weilanden, langs slootjes, over bruggetjes en door bossen. Zo ontstond een groot netwerk van vele kerkepaden.