Herfst in de Achterhoek

UITGESTREKTE BOSSEN IN DE MOOISTE TINTEN GEEL, ROOD EN BRUIN

Een warme herfst

Herfst in de Achterhoek. Eigenlijk is er geen beter seizoen om de veelzijdigheid van de regio met al je zintuigen te ervaren. Uitgestrekte bossen in de mooiste tinten geel, rood en bruin. Hoeveel verschillende paddenstoelen tel je? Prachtig verlichte etalages in de gezellig drukke steden. Hier lukt het zeker om je wintergarderobe op peil te brengen. Gastvrije cafés waar je je handen warmt aan een grote mok warme chocolademelk. Nemen we er een punt versgebakken appeltaart bij? Sfeervolle restaurants waar je bij het haardvuur geniet van de heerlijkste wildspecialiteiten uit eigen regio. Zullen we er gewoon een nachtje in zo’n charmant hotel of bed & breakfast aan vastplakken? Gun jezelf in dit jaargetijde het geluk van de Achterhoek. Of je nu komt om te wandelen, te fietsen, een van de musea te bezoeken of iets leuks te doen met kinderen, na een dagje Achterhoek kun je er weer even tegen. Want hoe koud het buiten ook is, in de Achterhoek word je altijd warm ontvangen!

Culinair genieten

Bezoek tijdens je verblijf zeker een van de tientallen wijngaarden in de Achterhoek. De Achterhoekse wijnen worden vaak bekroond met prijzen. Ga voor een uitgebreide wijnproeverij met wijnen uit eigen wijngaard, of laat je rondleiden en kom meer te weten over de druiventeelt en het maken van de wijn. Meer zien? Er zijn diverse routes verkrijgbaar langs de wijngaarden.

Overigens is er niet alleen voor wijndrinkers, maar ook voor bierliefhebbers genoeg te beleven in de Achterhoek. Het aantal bierbrouwerijen neemt ieder jaar toe. Wil je zien hoe het brouwproces eraan toegaat, of een biertje uit de streek proeven? Stap dan eens binnen bij een van de regionale brouwerijen.

Heb je inmiddels trek gekregen? Eet dan in stijl en kies voor ambachtelijke streekproducten. De regio barst er werkelijk van! Er zijn veel bedrijven die vol passie hun eigen kaas, fruit, vlees, brood of ijs maken. Vaak is er ook een klein winkeltje waar je de producten kunt kopen. Of je komt langs de weg stalletjes tegen, waar allerlei producten van eigen land worden verkocht. Betalen doe je door het gevraagde bedrag in een kistje te stoppen. De Achterhoek ontvangt je vol vertrouwen met open armen.

Wandelen door afwisselend decor

Geluk zit hem in kleine dingen, bijvoorbeeld in een heerlijke wandeltocht door de mooie Achterhoek. Je wandelt over boerenerven, door pittoreske dorpen, langs statige herenhuizen en over glooiende heuvels met mooie vergezichten. Je zult versteld staan van het afwisselende decor. Die veelzijdigheid maakt de Achterhoek aantrekkelijk voor elke wandelfan. Trek snel je wandelschoenen aan!

Ontdek het vele natuurschoon dat het Achterhoekse coulisselandschap te bieden heeft. Goed voorbeeld is het Nationaal Landschap Winterswijk. Dit gebied kent een typisch essenlandschap. Kleine percelen worden afgewisseld door akkers, weilanden en lapjes bos, soms gescheiden door heggen of houtwallen. Oude boerderijen en statige scholtehoeven zijn vervlochten in het landschap. Ook de Graafschap, het gebied tussen Zutphen, Lochem en Ruurlo, is uitgeroepen tot Nationaal Landschap. Hier kun je heerlijk struinen door het bosrijke kampenlandschap en genieten van het uitzicht op veel goed bewaarde landgoederen en buitenplaatsen, zoals Kasteel Hackfort, Huize Ruurlo en Huis Verwolde. Een ander bijzonder natuurgebied is het Bergherbos, gelegen op een stuwwal ten zuidwesten van Doetinchem. Het bos wordt omgeven door kleinschalige akkers van biologische boeren. De kans is groot dat je hier zeldzame vogels spot, zoals de kwartel, patrijs en geelgors.

Steden met een verhaal

In de Achterhoek zijn tal van historische stadjes en dorpen. Kenmerkend zijn de monumentale panden, stadsgrachten, musea, kerken, kloosters, kastelen en oude vestingwerken. Elk stadje heeft een eigen verhaal, dat vaak wordt verteld in een museum of tijdens een stadswandeling. Maar ook shopliefhebbers kunnen in de Achterhoek hun hart ophalen.

In de Hanzesteden Zutphen en Doesburg waan je je in de tijd van weleer. De historische gebouwen en de stille hofjes zorgen voor een authentieke sfeer. Die proef je ook in het kleinste stadje van Nederland, Bronkhorst. Dan is er nog het stadje Bredevoort waar je het vestingverleden ervaart. Over vestingverleden gesproken, Groenlo was in de Tachtigjarige Oorlog het toneel van belegeringen en oorlogshandelingen. Dat zie je tot op de dag van vandaag terug. In ’s-Heerenberg word je verrast door het uitzicht op het middeleeuwse kasteel Huis Bergh, omgeven door een gracht en half omsloten door een oude vestingwal. In Ulft beleef je het verleden van de ijzerindustrie en Borculo staat bekend om de vele musea.