Huntenkunst

, 7071 Ulft | Toon op kaart

De manifestatie 

Huntenkunst is een kunstmanifestatie, bedoeld voor professioneel werkende kunstenaars en galeriehouders. Het accent ligt daarbij  op de kunstenaars en hun werk. 
Tijdens het weekeinde in mei presenteren ruim 250 kunstenaars uit binnen- en buitenland hun werk. 

Het ontstaan 

In 1993 werd Huntenkunst voor het eerst gehouden in het buurtschap Veldhunten. Dankbaar werd gebruik gemaakt van de Ulftse Galerie bij de Boeken. Het karakter van pioniers in de cultuur werd nog eens onderstreept door het feit dat de eerste beurs plaatsvond in een tent, waar ruim 80 kunstenaars uit diverse landen hun werk tentoonstelden. Ondertussen is de manifestatie uitgegroeid tot een belangrijk festival voor hedendaagse beeldende kunst, dat jaarlijks in mei plaats vindt.

Vast concept 

Huntenkunst wil een platform bieden aan kunstenaars uit de hele wereld. Het evenement biedt zodoende volop gelegenheid tot het leggen van contacten. Daarnaast wil de organisatie de belangstelling van het publiek wekken voor hedendaagse beeldende kunst. Gestreefd wordt naar het aanbieden van diversiteit zowel in stijl als techniek. De aanwezigheid van de kunstenaar geeft de bezoeker gelegenheid met de maker van gedachten te wisselen. Het internationale karakter van de beurs uit zich in het feit dat dertig landen zijn vertegenwoordigd. Behalve uit Nederland zijn kunstenaars o.a. afkomstig uit Duitsland, Oostenrijk, Zweden, België , Frankrijk,  Zuid-Korea, China , Finland en Rusland. Interessant zijn de verschillende invloeden, die te ontdekken zijn in verband met de afkomst van de kunstenaars. Dit jaar zijn van de deelnemers meer dan 60% nieuw, hetgeen Huntenkunst interessant en verrassend blijft maken. Jaarlijks wordt een land uitgeroepen tot themaland. 

IJsland themaland 

Dit jaar exposeren kunstenaars uit IJsland hun werk. Centraal in de expositiehal komt het IJslandse paviljoen. Tegelijkertijd exposeren zij ook in de Galerie op het DRU Industriepark. De expositie staat gepland van 1 mei tot 11 juni onder de titel ‘De IJslanders komen!’. Tijdens de opening (12 mei om 16.00 uur) zal de ambassadeur van IJsland dhr. Kristjan Andri Stefansson spreken.

Artez op Huntenkunst

Het project met afgestudeerde studenten van Artez Arnhem was vorig jaar succesvol. Ook het komende evenement zal er speciale aandacht voor jonge kunstenaars zijn. Er is weer een speciaal paviljoen ontworpen, waarin negen pas afgestudeerde kunstenaars van Artez hun werk kunnen exposeren. 

Waar Huntenkunst tot leven komt 

De SSP-hal is een voormalige productiehal (5500m2), waar ooit de befaamde DRU-pan gefabriceerd werd. Eind mei wordt hier een ‘kunstdorp’ gebouwd. De inrichting zorgt er voor dat de toeschouwer steeds weer een nieuwe expositie-ruimte binnenloopt. De ‘kunststraten’ leveren een samenleving op,  die kleur en vorm vooropstelt. Je bent letterlijk ergens anders, ergens waar verwondering en schoonheid de boventoon voeren en je deelgenoot maken van de innerlijke wereld van je medemens. 

Meer informatie
Bekijk alle evenementen in de Achterhoek