LAREN/LOCHEM – Liefst 85 kunstenaars doen tijdens de Paasdagen (en de zaterdag eraan voorafgaand) mee aan de Kunstroute in de gemeente Lochem. En er is een centrale expositie in het Stadshuus. Het thema ‘De verwarring’ leidt tot verrassende resultaten.
Door: Sander Grootendorst.
‘De Binding’ staat er in grote letters op het huis waar Marieken Nieuwdorp nu tien jaar woont. Geen eeuwenoude naam – al had dat natuurlijk gekund, ‘binding’ is van alle tijden – maar meegenomen uit naar Nieuwegein. De Binding – zo heette Nieuwdorps weefschool in haar vorige woonplaats. In Laren, gemeente Lochem, heeft ze heeft de draad van het weven weer opgepakt – die eeuwenoude textiele kunstvorm die momenteel een come-back beleeft. Nieuwdorp doet mee aan de Kunstroute onder de noemer ‘textiel / toegepaste kunst’. Bovendien is ze als voorzitter van de stichting Kunst in Lochem nauw betrokken bij de organisatie: geen sinecure, 85 kunstenaars tonen eind maart hun werk, op 48 verschillende locaties. In de stad Lochem aan de hand van een plattegrond wandelend te bezoeken. In het buitengebied per fiets; er zijn vier routes uitgezet, verkrijgbaar bij de VVV agentschappen of te downloaden vanaf de website kunstinlochem.nl
‘Binding’ – dat woord is ook zeker van toepassing op de kunstroute als geheel.
Een eerste blik in het Kunstrouteboekje maakt al meteen duidelijk hoe groot en gevarieerd het aanbod is. En dat in alle opzichten: qua stijl, qua plek (van panden met flink wat buitenruimte tot huiskamers… Je komt nog eens ergens, als je de kunstroute aflegt. Echt alles zien in drie dagen, dat is onmogelijk en hoeft ook niet. “Iedereen kan een eigen selectie maken.”
Een goede plek is het Stadshuus, hartje Lochem. Nieuwdorp: “Daar krijg je een hele goede indruk van wat de Kunstroute behelst. Voor het eerst in de geschiedenis van de Kunstroute is er een centrale expositie, met werk van ruim twintig deelnemende kunstenaars. We hebben er een thema aan gekoppeld: de verwarring. En een formaat: vijftig bij vijftig centimeter.” Ze wijst op haar eigen, geweven, bijdrage aan die expositie. “Een bomenlandschapje met drie vaten drugsafval.” Het verwarde bos, zou je kunnen zeggen. “Het thema past goed in de huidige, verwarrende tijd.” Iedereen kan er op zijn of haar eigen manier mee aan de slag. “Iemand leek een zelfportret te hebben gemaakt, maar het blijkt een portret van haar tweelingzus te zijn. Ook een vorm van verwarring.”
Op Goede Vrijdag, voorafgaand aan de drie routedagen, ontmoeten de kunstenaars elkaar in besloten kring bij de opening van de expositie. Tijdens de drie Kunstroutedagen blijven alle kunstenaars vanzelfsprekend op hun eigen plek om bezoekers tekst en uitleg te geven. Met dien verstande dat op een aantal locaties meerdere kunstenaars acte de présence geven. Zo ook op het erf van Marieken Nieuwdorp, waar naast de bewoonster ook Selma van Orselen (keramiek) en Stefan Breuer (multimedia / recyclekunst) hun atelier inrichten. Het geeft bezoekers de mogelijkheid hun interesses ter plekke te verdelen. Al is het verleidelijk sowieso een kijkje te nemen in de Scandinavische blokhut: Nieuwdorps weefdomein tijdens de Kunstroutedagen. Overigens zijn in de centrale expositie alleen kunstenaars uit de kernen en buitengebied van de gemeente Lochem vertegenwoordigd; onder de 85 deelnemers aan de eigenlijke kunstroute zijn ook gasten van elders – zoals Stefan Breuer, die uit Bilthoven komt.
De stichting Kunst in Lochem, die – zoals zoveel organisaties – tijdens en na ‘corona’ een moeilijke tijd doormaakte, heeft nu weer alles op de rit en treedt met nieuw elan de toekomst tegemoet. “Op den duur hopen we van de Kunstroute een soort Lochems Oerol te maken, maar we nemen de tijd, de weg erheen leggen we stapsgewijs af.” Versie 2024 van de Kunstroute bevat al enkele nieuwe elementen, waaronder het programma-onderdeel Pakje Kunst, dat in steden als Zutphen en Assen al aansloeg. “In het Stadshuus komt zo’n ouderwetse sigarettenautomaat te staan. Het idee is dat je voor vier euro (muntstukken van twee euro meenemen!) een pakje koopt, waarin geen sigaretten zitten, maar een kunstwerkje. “Zelf ben ik bezig met armbandjes, die precies in zo’n pakje passen. Ik ben heel benieuwd wat de kunstenaars voor Pakje Kunst gaan maken.”
Echt een Oerol-achtig idee is dat de organisatoren de kunstenaars hebben gevraagd om, indien mogelijk, muzikanten uit te nodigen op hun terrein of in hun atelier. Zodat de bezoekers zich als het ware nóg meer kunnen onderdompelen in kunst.”
En – zeer wezenlijk voor wie toekomstgericht denkt: “We vinden het zeer belangrijk om meer jonge mensen bij kunst in Lochem te betrekken. Bij de komende editie is in het fraaie oude gebouw van de VVV aan de Markt in Lochem werk te zien van leerlingen van het Staring College. Het is een recycleproject: ze maken van onze oude Kunstroutevlaggen nieuwe kunst. Ze hebben het met veel enthousiasme opgepakt, we laten ons graag verrassen door de resultaten.”
Verrassen en misschien ook wel een beetje verwarren… Dat is wat kunst met een mens kan doen.
Het Stadshuus is het centrale punt tijdens de drie Kunstroutedagen 30 en 31 maart (Eerste Paasdag) en 1 april (Tweede Paasdag). De locaties zijn toegankelijk van 11.00 tot 17.00 uur. De expositie is de hele maand april nog te bezoeken.
En de kunstenaars gaan door: op 22 en 23 juni is er een landelijk atelierweekend. Ateliers die bij de Kunstroute betrokken zijn, kunnen aan dat landelijke evenement meedoen. De gemeente Lochem geeft ondersteuning.
Alle informatie is te vinden op kunstinlochem.nl.
Foto: Marieken Nieuwdorp achter haar weefgetouw, gemaakt door Sander Grootendorst