Rocken met Normaal en Jovink, Voetbalclub de Graafschap en Grolsch bier
De pop/rockgroep Normaal werd in 1974 door Bennie Jolink en Jan Manschot opgericht. Bij het zoeken naar een naam, kwamen de vreemdste bedenksel naar boven totdat een van de leden een veel gebruikte Achterhoeks uitspraak riep: “Hey jongens, doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg”. De bandnaam was een feit. Tijdens het eerste optreden werden Nederlands- en Engelstalige songs ten gehore gebracht. Maar toen Bennie Jolink een nummer in het Achterhoekse dialect inzette, ging het publiek uit zijn dak. Hiermee onderscheidt Normaal zich decennia later nog mee. Het meest bekende nummer is “ Oerend Hard” waar over de motorcross gezongen wordt. Een van de favoriete sporten van de bandleden.
De zoon van Bennie Jolink, Gijs Jolink, wordt opgevoed met de muziek en hij start in 1992, samen met Hendrik Jan Lovink, de band Jovink-dujo ( samenvoeging van beider namen). ‘de Voederbietels’ wordt later toegevoegd en duidt de grote vriendengroep aan, die in eerste instantie dient als publiek. Ook wordt de buurman van Gijs, Andre Nijman, erbij gehaald als manager. De moeder van Andre, tante Rikie krijgt tevens een grote rol. Een eigen platenlabel Tante Rikie Records wordt opgericht en meedere cd’s worden onder eigen beheer succesvol uitgebracht. In 1997 wordt voor het eerst de Zwarte Cross georganiseerd in Hummelo met niet meer dan een paar honderd bezoekers. In 2006 is het festival zo in omvang gegroeid dat het verhuist naar Lichtenvoorde. Tegenwoordig wordt het Zwarte Cross festival vier dagen gehouden en trekt meer dan 130.000 bezoekers!
Voetbalclub De Graafschap stond in 1954 aan de wieg van het Betaald Voetbal in Nederland. De club doorliep met wisselend succes alle klassen van het Betaald Voetbal. Op 4 september 1954 waren zo'n 12.000 toeschouwers aanwezig bij de eerste wedstrijd, De Graafschap - Fortuna '54 op De Vijverberg. Sinds het begin van de oprichting staat het stadion van de Superboeren op dezelfde locatie. De Vijverberg dankt haar naam aan de vijvertjes, die vroeger in het gebied lagen. Deze vijvertjes werden één voor één dichtgegooid. Op een van die 'bergjes' herrees een hotel met de naam Vijverberg. Het hotel is inmiddels verdwenen, maar het stadion, dat in 1999 volledig is gerenoveerd staat er nog steeds. Het voetbalcomplex is enkele jaren geleden geheel gemoderniseerd. Opvallend is, de compactheid waarbij, naar Engels voorbeeld, het publiek dicht op het veld zit en de reservebank in de tribune is opgenomen.
De Graafschap wordt geroemd om haar uitgebreide Business Club en biedt de leden een ruime ontvangst met twee grote en uitstekend uitgeruste Business Lounges. Deze ruimten leden zich ook buiten de wedstrijddagen om uitstekend voor diverse bijeenkomsten. De Vijverberg is voorzien van zeer eigentijdse kantooraccommodaties, pers- en presentatieruimten, kleedkamers, medische voorzieningen en cateringfaciliteiten.
Grolsch Bier is een typisch Achterhoeks biertje en wordt voor het eerst gebrouwen in Groenlo, of Grol. In de kelders van Brouwerij De Klok brouwt Peter Cuijper in 1615 het eerste Grolsch. In 1676 wordt hij zelfs benoemd tot Gildemeester over alle brouwers van Grol. De herberg ‘De Lange Gang’ was aan de brouwerij gevestigd en schonk het Grolsch Bier. In 1876 wordt een nieuwe Grolsch brouwerij gebouwd, net buiten de stadsgrachten van Groenlo, om zo aan de toenemende vraag te voldoen. In 1895 wordt de Grolsch Brouwerij gekocht door de Familie de Groen, die vrijwel meteen de bekende halve liter beugelfles introduceren
Tegenwoordig is de brouwerij in Groenlo gesloten en staat een geheel nieuw en modern pand in Boekelo (bel voor een bezoek met 053-483 32 90). Grolsch is een wereldwijd bekend merk en beursgenoteerd. Maar in het hart van iedere Grollenaar zit het Grolsch Bier. Brouwerij de Klok en bar in de Lange Gang bestaan nog steeds. Kom eens een kijkje nemen in de oorspronkelijke brouwkelders. Of boek een ambachtelijke bierroute bij VVV Groenlo (0544) 46 12 47.