Even stilstaan bij het verhaal van Gerrit Hiddink en Opoe Antonia
Pasmanweg 1, 7161 ME Neede
|
Toon op kaart
Scan de QR-code op het routepaaltje en luister naar het indrukwekkende verhaal van Gerrit Hiddink en Opoe Antonia:
Als u op deze plek niet naar Geesteren kijkt maar juist naar de tegenovergestelde richting dan kijkt u naar de buurtschappen De Respelhoek en De Kulsdom. Antonia Tichelman-Geerdink, 91 jaar oud woonde in buurtschap De Kulsdom op boerderij ‘Stroomboer”. In april 1944 vlogen honderden Engelse vliegtuigen richting Duitsland. Eén vliegtuig werd geraakt door een Duits jachtvliegtuig. Het geraakte toestel werd te zwaar en moest de bom laten vallen. En wat een pech, precies op “Stroomboer”. Antonia die bij kachel zat, werd bedolven onder het puin. Zwaargewond ging ze nog naar het ziekenhuis in Enschede waar ze een paar dagen later overleed. Op boerderij “’t Wes” in buurtschap De Respelhoek woonde Gerrit Hiddink, een groot verzetsheld. Hij was nergens bang voor en liet Joden, maar ook Engelse, Canadese en Russische soldaten onderduiken op zijn boerderij. Ook voor een jongetje van twee jaar die als vondeling in een kinderwagen aan hun weg was gezet, was plaats. Dit kindje kreeg de onderduikersnaam “Tonny van ’t Wes”. Na de oorlog wordt Tonny, hij is dan vijf jaar, opgehaald door zijn Joodse vader, die de oorlog ook heeft overleefd. In 2021 is Tonny opgespoord. Zijn echte naam is Simon de Winter. Na 77 jaar hebben hij en de familie Hiddink elkaar weer ontmoet.
Met Gerrit is het slecht afgelopen. In juni 1944 kwam er een Duitse overvalwagen het erf oprijden. Gerrit liep ze tegemoet, praatte met hen en voorkwam zo een huiszoeking. Wel moest hij mee voor verhoor en werd afgevoerd naar kamp Vught. Eind ‘44 werd hij in een veewagon vervoerd naar het concentratiekamp Sachsenhausen bij Berlijn en vervolgens naar het strafwerkkamp Neuengamme bij Hamburg. In februari 1945 is Gerrit overleden, slechts drie maanden voor de bevrijding……Hij werd 43 jaar.
Verdieping:
In 2020 wordt gestart met een zoektocht naar informatie over wat Gerrit is overkomen. Op dat moment realiseert men zich dat Tonny van 't Wes, toen 5 jaar, nog zou kunnen leven. Er wordt een oproep geplaatst in het Nieuw Israëlisch Weekblad en na een tijdje belt Simon de Winter en zegt dat hij de vondeling Tonny is. Simon woont in Teteringen, een klein dorpje vlak bij Breda. Hij komt uit Enschede. Op 5 mei 2022 heeft hij samen met zijn gezin en kleinkinderen de familie Hiddink weer gezien, na 77 jaar! Het was een mooi eerbetoon voor onze grote verzetsman Gerrit Hiddink.