Harfsen
We starten deze tocht in noordelijke richting en komen meteen al bij een fraai kunstwerk. Gemaakt door Linda Verkaaik. Het stelt voor het voortkabbelend lief en leed in het oude en nieuwe Harfsen. Zichtbaar gemaakt door de Harfsense beek met vissen. De gebogen tramrails en de letters en cijfers die betrekking hebben op de aanwezigheid van de o.l. school.
Voortgaand komen we op de Bielderweg, genoemd naar de oude boerderij De Bielder. Deze boerderij stond ca. 2 km verderop bij de Haarbeek. Is inmiddels vervangen door nieuwbouw. De boerderij daar tegenover is de Nieuwe Bielder, maar lijkt dus nu veel ouder.
Direct buiten het dorp treffen we de varkenshouderij van Daan Enderink aan. Het is een ‘gesloten’ bedrijf, wat inhoudt dat hier biggen worden geboren, maar ook gemest voor de slacht. Hun slogan luidt: “ons bedrijf gaat van zaadje tot carbonaatje.” Als blikvanger staat hier een telefooncel welke dienst doet als ‘expositieruimte’.
Hier passeren we de Haarbeek. Dit beekje slingert als een dun lintje door dit mooie landschap. Het beekje begint in de buurtschap Oolde, slingert zich door Harfsen en komt uit in de Dortherbeek.
Aan het eind van de Bielderweg rechtsaf de Peppeldijk in, waar bij het kruispunt met de Ooldselaan, Het Gebakhuus staat. Dit Gebakhuus is in de weekenden open. Ook zal hier in 2021 een B&B geopend worden.
We steken de Looweg over en dan zien we melkveehouderij De Vossenbelt. Na ca. 200 m rechtsaf een bospad in. Aan het eind van dit pad komen we op de Wittendijk. Hier gaan we linksaf. (Rechtsaf geeft de mogelijkheid voor een stop bij Natuurcamping De Vrolijk. Bovendien is dit een Rustpunt-Achterhoek, voor consumpties en/of sanitaire stop).
Als we weer doorlopen komen we langs afvalrecycling van Dinant Scheggetman: Atop recycling. Atop beschikt over een mobiele puinbreker, waarmee op vrijwel elke sloop- of bouwlocatie het puin ter plekke kan worden gebroken. Iets verderop zien we aan de Possenweg het pluimveebedrijf van Langenkamp.
Via de Nieuweweg komen we in de buurtschap Oolde. Bij het oversteken van de Ooldselaan zijn we op de Blauwhand. Deze weg is genoemd naar de boerderij De Blauwhand. Dat is de boerderij waar meester H.W. Heuvel in 1864 werd geboren. Meester Heuvel was onderwijzer, maar zijn grootste bekendheid kreeg hij door het schrijven van diverse streekboeken, waarvan Het Oud-Achterhoeks Boerenleven, wel het bekendste is.
Iets verder gaan we weer over de Haarbeek. Meester Heuvel heeft vaak over -zoals hij dit noemde- lieflijke beekje geschreven. De weg vervolgend komen we op de Koelerweg, genoemd naar de boerderij de Koele. De boerderij waar de moeder van meester Heuvel vandaan kwam.
Rechtsaf, op de Rosmaatsteeg zien we na enkele honderden meters links een bosje genoemd De Piperomp. Het verhaal gaat dat daar in 1806 een aantal kozakken een baron in een koets wilde beroven. De koetsier koos in de bocht een verkeerde afslag en kwam zodoende in het moeras, waar hij met baron, paard en koets is weggezakt. Later ging men er naar op zoek. Er werd niets van teruggevonden behalve een pijp, die gebroken was. In die tijd sprak men nog veel frans en men zei: “la pipe est rompu. Snel gezegd: De piperomp!”.
Doorgaand naar Harfsen passeert u de Runder-KI-stallen. Hier komen bekende stieren vandaan, zoals Boris en later Sunny Boy. Sunny Boy heeft voor meer dan een miljoen nakomelingen gezorgd.
Bij het verlaten van de Broekstraat komen we langs het bos Allemansgeest en zien we op afstand het huis van de familie Fockema Andrae. Via het fraaie wandelbosje komt u weer in Harfsen.