Vierbekenroute Schoolt

Harfsen

14.23 Km 02:51 uur Wandelroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Startpunt is in het centrum van Harfsen op ‘Ons Plein’ Vandaar uit steekt u de Lochemseweg over naar de Bielderweg en volgt u de route. De route is gemarkeerd d.m.v. zwarte paaltjes met een geel poppetje erop. Na ongeveer 14 km bent u weer bij het startpunt. Ook kunt u halverwege de route inkorten bij de Wikkemaatsweg. Deze route brengt u via een landelijke kronkelweg naar Harfsen. Bij de Lochemseweg gaat u rechtsaf en loopt u zo het dorp Harfsen weer binnen.

We starten deze tocht in noordelijke richting en komen meteen al bij een fraai kunstwerk. Gemaakt door Linda Verkaaik. Het stelt het voortkabbelend lief en leed voor in het oude en nieuwe Harfsen. Zichtbaar gemaakt door de Harfsense beek met vissen. De gebogen tramrails en de letters en cijfers duiden op de aanwezige Openbare Lagere School.

Direct buiten het dorp treffen we de varkenshouderij van Daan Enderink aan. Het is een ‘gesloten’ bedrijf, wat inhoudt dat hier biggen worden geboren, maar ook gemest voor de slacht. Hun slogan luidt: “ons bedrijf gaat van zaadje tot karbonaadje.” Als blikvanger staat hier een telefooncel welke dienst doet als ‘expositieruimte’.

Hier passeren we de Haarbeek. Dit beekje slingert als een dun lintje door dit mooie landschap. Het beekje begint in de buurtschap Oolde, slingert zich door Harfsen en komt uit in de Dortherbeek.

Aan het eind van de Bielderweg rechtsaf de Peppeldijk in, waar bij het kruispunt met de Ooldselaan, Het Gebakhuus staat. Dit is alleen geopend op reservering en u kunt er luxe overnachten in de B&B. We steken de Looweg over en dan zien we boerderij De Vossenbelt. En bij de Kuipersdwarsweg rechts af. Dan volgt de route langs Looweg/Ooldselaan (kijk uit i.v.m. doorgaande weg).

Bij Wittendijk gaan we richting Natuurcamping de Vrolijk. Hier is een Rustpunt-Achterhoek en de ideale gelegenheid voor een consumptie en/of sanitaire stop.)

Iets verderop zien we aan de Possenweg het pluimveebedrijf van Langenkamp. Via de Nieuweweg komen we in de buurtschap Oolde. In het buurtschap staat het gelijknamige kasteel (havezate), Huis Oolde. Het is de geboorteplaats van Hendrik Willem Heuvel. Deze havezate is niet openbaar gesteld.

Bij het oversteken van de Ooldselaan zijn we op de Blauwhand. Deze weg is genoemd naar de boerderij De Blauwhand. Dat is de boerderij waar meester H.W.
Heuvel in 1864 werd geboren. Meester Heuvel was onderwijzer, maar zijn grootste bekendheid kreeg hij door het schrijven van diverse streekboeken, waarvan Het Oud-Achterhoeks Boerenleven, wel het bekendste is.

Iets verder gaan we weer over de Haarbeek. Meester Heuvel heeft vaak over -zoals hij dit noemde- lieflijke beekje geschreven. De weg vervolgend komen we op de Koelerweg, genoemd naar de boerderij de Koele. De boerderij waar de moeder van meester Heuvel vandaan kwam. Rechtsaf, op de Rosmaatsteeg zien we na enkele honderden meters links een bosje genoemd De Piperomp. Het verhaal gaat dat daar in 1806 een aantal kozakken een baron in een koets wilde beroven. De koetsier koos in de bocht een verkeerde afslag en kwam zodoende in het moeras, waar hij met baron, paard en koets is weggezakt. Later ging men er naar op zoek. Er werd niets van teruggevonden behalve een pijp, die gebroken was. In die tijd sprak men nog veel frans en men zei: “la pipe
est rompu”. Snel gezegd: De piperomp.

Doorgaand naar Harfsen passeert u de Runder-KI-stallen. Hier komen bekende stieren vandaan, zoals Boris en later Sunny Boy. Sunny Boy heeft voor meer dan een miljoen nakomelingen gezorgd.

Bij het verlaten van de Broekstraat komen we langs het bos waar u het huis “Allemansgeest”ziet liggen. Het huis is gebouwd in 1951 door architect J.W.C. Boks. Hij had de taak om het zo te bouwen dat 2 gezinnen die niet om elkaars aanwezigheid gevraagd hadden, op een zodanige manier worden ondergebracht dat ze zo min mogelijk last hadden van elkaar. Uiteindelijk koos hij voor de vorm van een H, met ongelijke poten. Na een verbouwing eind jaren 60 is het nu geschikt voor één gezin. Het vakantiehuis is in het bezit van de familie Fockema Andreae. Via het fraaie wandelbosje komt u weer in Harfsen.

Lees meer
Natuur

SP08 De Vrolijk

Wittendijk 4

SP06 Harfsen

Reeverweg
SP08
J60
J31
J43
J61
J24
G11
J83
W83
G80
G61
J89
J36
J58
J49
J55
J75
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route