
In de voetsporen van onze bevrijders
Podwalks
Treed zelf in de voetsporen van onze bevrijders en download de podwalk app! Beleef de geschiedenis op de plek waar ze werd geschreven. In acht afleveringen neemt Linda Geerdink je mee naar de Gelderse plekken waar onze vrijheid werd bevochten. Twee plekken liggen in de Achterhoek. Samen ga je op zoek naar sporen van de oorlog.
Bekijk meer informatie over 80 jaar Vrijheid op deze pagina.
Loop de podwalk
Ervaar de allereerste GPS-gestuurde audiowandelingen van Nederland over de bevrijding en wandel langs slagvelden en indrukwekkende verhalen. Stap samen met Linda Geerdink op het strijdtoneel tijdens de Tweede Wereldoorlog, 80 jaar geleden. Als een speelfilm op je oor neemt ze je mee langs de plekken van herinnering die onbekende verhalen onthullen.
Zet je locatie aan
Met de app bepaal je zelf waar en wanneer je de podwalks loopt. Dankzij de ingebouwde GPS hoor je op precies de juiste plekken de bijbehorende verhalen.
Wandel langs historische locaties
Deze podwalk voert je door acht unieke routes in Gelderland: Arnhem, Groesbeek, Heteren, Opheusden, Wilp, Wageningen, Doetinchem en Zutphen. Onderweg kom je langs bekende highlights en verborgen pareltjes die het verhaal van de bevrijding vertellen.
Extra’s
Wil je meer achtergrondinformatie bij de wandeling? Dan kun je via Uitzending Gemist van Omroep Gelderland alle afleveringen per route terugkijken.
In de voetsporen van de bevrijders is ontwikkeld door Omroep Gelderland en is tot stand gekomen dankzij steun van Provincie Gelderland.
De app is te downloaden in de App Store en via Google Play.

Tv-serie 'In de voetsporen van onze bevrijders'
In de tv-serie van Omroep Gelderland nemen Linda Geerdink en Erik van der Pol je mee in het verhaal van de bevrijding van Gelderland. In acht afleveringen vertellen ze het verhaal van operaties en veldslagen die van doorslaggevend belang waren. De tv-serie is vanaf 9 maart iedere zondag te zien op TV Gelderland.
In de serie zoeken ze naar nagelaten sporen van de oorlog, spreken ze met de mensen die er zelf bij waren en vertellen de vele drama’s die zich in die bevrijdingsdagen afspeelden. Verzetsmensen en onderduikers die in het zicht van de bevrijding werden vermoord, maar ook de offers die onze bevrijders hebben gebracht.
Aflevering 1
In de eerste aflevering pakken ze de draad op na operatie Market Garden. Het is 26 september 1944 en wat er nog over is van de Britse Airbornedivisie bij Arnhem en Oosterbeek heeft zich teruggetrokken over de Rijn. De Betuwe is bevrijd, maar in de woorden van een ooggetuige: “Toen begon de oorlog pas echt.” Het gebied ligt uiteindelijk 198 dagen in de frontlinie. Meer dan 60.000 burgers moeten een veilig heenkomen zoeken en tot overmaat van ramp komt het gebied onder water te staan. Maar het belangrijkste is dat de Duitsers terug zijn gedreven. En dat geeft de geallieerden de kans om in Nijmegen een enorme troepenmacht op te bouwen.
Volgende afleveringen
In de verdere afleveringen staan ze stil bij operatie Veritable (de inval in het Rijnland), de bevrijding van Doetinchem en Zutphen en de oversteek van de IJssel bij Wilp en Westervoort, waarmee de bevrijding van westelijk Nederland feitelijk begint. We eindigen in Wageningen met operatie Faust: de voedselhulp aan het hongerige westen van het land.