Wandelroutes Steengroeve Winterswijk

Wandelen door een uniek stukje natuur

Wandelroutes rondom Steengroeve Winterswijk

Nationaal Landschap Winterswijk, waar de steengroeve bij Ratum deel van uitmaakt, is een uniek stukje Nederland. Bijna nergens vind je zoveel zeldzame en beschermde plant- en diersoorten bij elkaar. Het coulisselandschap, onder andere gevormd door de boeren die er houtwallen, molens, landerijen, beekjes en meer onderhielden, is afwisselend en steeds verrassend. Kortom, Winterswijk en omgeving vormt een prachtig decor voor de mooiste wandeltochten. De wandelroutes door Steengroeve Winterswijk nemen daarbij een aparte plaats in. Kijk maar eens bij de routes hieronder!

Filteren

Wissen
Filteren
  • Afstand

  • Duur

  • Plaatsen

Filter op:

  • Type route

Wandelen Steengroeve Winterswijk

Dat de steengroeve van Winterswijk in Ratum bijzonder is, blijkt al uit het feit dat er veel archeologen komen. Door de jarenlange afgravingen voor kalkwinning, zijn de onderliggende grondlagen bloot komen te liggen. Het zijn aardlagen die miljoenen jaren geleden zijn gevormd. Daar zijn en worden veel fossielen gevonden. Tijdens de wandelroute Steengroeve Winterswijk ‘De Oude Aarde’ krijg je als bezoeker dus een fenomenaal kijkje op de geologische geschiedenis en de unieke natuur. De route is met 9 kilometer misschien niet zo heel lang, maar er is veel te zien, dus neem je tijd. Vergeet ook niet om goed omhoog te kijken, want misschien zie je wel een Oehoe!

Scholtenpad Ratum

Wandelen door de steengroeve Winterswijk en langs eeuwenoude scholtenboerderijen in het weelderige beekdallandschap; deze route is een stuk langer maar is prachtig om te lopen. Een scholtenboerderij of scholtenhuis is een historische, statige boerderij die door de scholte (schulte, schout) werd bewoond. Op het bijbehorende, uitgestrekte land stonden de typische pachtboerderijen. In de Achterhoek zijn dit soort boerderijen mooi bewaard gebleven. Je krijgt dan ook een uniek stukje geschiedenis van Nederland te zien als je gaat wandelen bij de steengroeve Winterswijk. Maar ook de natuur en het landschap zijn een puur genot.

Wandelroutes Steengroeve Winterswijk: Scholtenpad Kotten

Je hebt het al gemerkt; wandelroutes bij de Steengroeve Winterswijk worden gekenmerkt door een prachtige natuur en een afwisselend landschap. Dat is ook het geval bij de wandeltocht ‘Scholtenpad Kotten’. Wederom kom je langs fraaie voorbeelden van scholtenboerderijen, maar deze keer leidt de route je ook door het bos en het groene gebied rond het riviertje de Boven-Slinge.

De steengroeve bezoeken met een gids

Dit unieke stukje natuur is na sluitingstijd onder leiding van een gids te bewandelen. Leer meer over de werking van de Steengroeve, de bijzondere natuurwaarden en meer.