Wandelroutes Vragenderveen

Wandel langs een uniek veengebied en beklim de uitkijktoren voor een schitterend uitzicht

Wandelroutes rondom het Vragenderveen

Wandelen in Vragenderveen bij Winterswijk is een unieke ervaring. Het is één van die bijzondere natuurgebieden die de Achterhoek rijk is. Het ligt bij het dorp Vragender en is een beschermd veengebied. Het is onderdeel van het Natura 2000-gebied 'Korenburgerveen' en maakt deel uit van Nationaal Landschap Winterswijk waar je talloze prachtige wandelroutes kunt lopen. Wandelroutes in Vragenderveen zijn dus zeker een aanrader, kijk maar eens bij de routes hieronder.

Filteren

Wissen
Filteren
  • Afstand

  • Duur

  • Plaatsen

Filter op:

  • Type route

Wandelroutes door Vragenderveen en Vragender: veel variatie

In het dorp Vragender kun je even neerstrijken voor een kop koffie of een lekkere lunch om daarna je wandeling te starten of te vervolgen. Bezoek er ook de oude molen, waar men nog steeds op ambachtelijke wijze graan maalt. In de omgeving van het, op een stuwwal gelegen, oude kerkdorp wordt je getrakteerd op prachtige vergezichten en mooie ‘plaatjes’. Je komt langs eeuwenoude boerderijen, fraaie landerijen en door kwetsbaar natuurgebied.

Vragenderveen is alleen toegankelijk onder strikte regels, maar het is zeker de moeite waard om een route langs het veengebied te lopen of om deel te nemen aan een begeleide excursie in het veen zelf. Wandelen door Vragenderveen betekent lopen door hoogveen gebied waar je zeldzame flora en fauna tegenkomt. Zo broedt er bijvoorbeeld een kolonie kraanvogels. Het is één van de weinige stukjes hoogveen dat er nog over is in Nederland. Het is uniek, want het leeft nog en groeit nog aan. Om het veen heen ligt een bufferzone die voorkomt dat voedselrijk water het eigenlijke veen instroomt. Als je gaat wandelen in Vragenderveen moet je zeker ook naar de uitkijkpost gaan: dit levert je een schitterend uitzicht op over het natuurgebied en geeft je de gelegenheid om vogels en andere dieren te spotten.

Wandelroutes Vragenderveen Winterswijk rondom Vragender

Niet alleen de wandelroutes door Vragenderveen zijn mooi, ook de omgeving van het dorp is prachtig om te verkennen. Je loopt over zandwegen en dijken en gaat door velden en landerijen. Pik ook een stukje van het Vragenderveen mee en klim omhoog in de natuurobservatiepost. Zoals gezegd, word je dan getrakteerd op een fantastisch uitzicht op de omgeving!