3 Lochemse Bergen

Lochem

Barchem

Download GPX-bestand
17.77 Km 03:33 uur Wandelroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Deze route 3 Lochemse Bergen (3LB), gemarkeerd met wit/blauwe bordjes met daarop ‘Barchem - Lochem’, is in twee tegengestelde richtingen te lopen, waarvan hier één richting beschreven is.

Drie bergen in één wandeling! De ijstongen die in de voorlaatste ijstijd zand en keien in onze richting stuwden, hebben het landschap hier behoorlijk bepaald - en uiteindelijk aan Barchem, ‘huis nabij de berg’, haar naam gegeven. 

Mooie vergezichten vanaf de Kale Berg

Vanuit wandeldorp Barchem wordt eerst de Kale Berg bestegen - met 46 meter boven NAP een pittige start van de wandeling. Het houten koepeltje op de top - een replica van het bouwwerk van de Woodbrookers uit eerdere jaren - biedt verre uitzichten richting Twente en de zuidelijke Achterhoek, en bij helder weer ook Duitsland. Afdalend gaat de route uiteindelijk heuvelachtig verder langs de Witte Wievenkoele. Wandelaars zullen overdag nooit de witte, vrouwelijke gedaanten uit de plaatselijke legende tegenkomen, hoewel … je weet maar nooit! Ook hier weer mooie vergezichten tussen twee bergen in.

Via de flanken van de Lochemse Berg met uitzicht over het dorpje Zwiep gaat de wandeling verder over een oude Hessenweg, langs het uit 1878 daterende en herbouwde Zwiepse Lokaal naar landhuis De Heest. Dan een behoorlijk stuk langs het riviertje de Berkel met kasteel de Cloese, dat in z’n oorspronkelijke vorm vijf eeuwen geleden in 1520 werd gebouwd. 

De Paaschberg bij Lochem

De mooie wandeling is al ruim over de helft als de stad Lochem - ‘huis nabij het bos’ - zich meldt. Via de Berkelstuw gaat het verder naar de monumentale oude binnenstad van Lochem, een stad die bijna 800 jaar geleden stadsrechten kreeg. De Paaschberg (25 meter) met z’n cultuurhistorische openluchttheater en watertoren ligt tegen Lochem aan. De stedelijke bebouwing maakt hier plaats voor heuvelachtig bos. 

Belvedère op de Lochemse Berg

Onderlangs gaat het verder naar de Lochemse Berg met een hoogte van 49 meter. De Belvedère op de top van deze berg werd in 1893 op initiatief van de voorloper van de Lochemse VVV gebouwd als uitzichttoren. In de loop van de tijd groeiden de omringende bomen echter steeds hoger, waardoor er van het letterlijke ‘mooie uitzicht’ geen sprake meer is. 

Na de afdaling van de berg kunnen de kuiten wat rust krijgen: er nadert vlak gebied! Het bos gaat geleidelijk over in het bekende Achterhoekse coulisselandschap bij de laatste kilometers naar het startpunt, het Dorpsplein in wandeldorp Barchem.

Lees meer

SP13 Erve Harkink

Zwiepseweg 138

SP25 Reusterman

Looweg 3

SP10 De Gloep

De Gloep

SP10 Lochem

De Gloep

SP21 Barchem Wandeldorp

Borculoseweg 3

SP18 Landgoed Ampsen

Laan Ampsen

SP21 Barchem Wandeldorp

Borculoseweg 3
W90
W89
W91
M53
M87
M76
TP028
M86
TP025
M82
TP242
M79
M32
M47
M52
TP228
M37
M70
M74
TP162
G95
M31
E20
M31
M10
G96
M26
M30
M44
M23
M19
M51
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route