3 Lochemse Bergen

Lochem, & Barchem
17.77 Km 03:33 uur Wandelroute

Op pad

Kies hieronder jouw startpunt:

Beschrijving

Drie bergen in één wandeling! De ijstongen die in de voorlaatste ijstijd zand en keien in onze richting stuwden, hebben het landschap hier behoorlijk bepaald. Vanaf Barchem bestijg je eerst de Kale Berg. Je kunt hier ver kijken, richting Twente en de zuidelijke Achterhoek. En op heldere dagen zelfs tot in Duitsland! Daarna wandel je verder naar de Paaschberg en de Lochemse Berg. Een pittige wandeling voor je kuitspieren, maar de mooie vergezichten onderweg maken het meer dan de moeite waard. Volg het bordje Barchem Lochem met de blauwe pijl.

De Kale Berg

Op de top van deze heuvel van 46 meter hoog staat een houten koepeltje. Je hebt hier een mooi uitzicht richting Twente en de zuidelijke Achterhoek. Op de noordelijke flank ligt de Witte Wievenkoele. Volgens oude verhalen dwalen hier ’s nachts de witte wieven rond.

Lochemse Berg

De Lochemse Berg en buurman de Kale Berg zijn overblijfselen van de voorlaatste ijstijd. Toen het landijs het land opstuwde, ontstond er een licht glooiend landschap. Inmiddels zijn de bergen begroeid met bossen waar je eindeloos kunt dwalen.

Paaschberg

De Paaschberg (25 meter hoog) ligt tegen Lochem aan. In het heuvelachtige bos kom je onder andere een watertoren en een bijzonder openluchttheater tegen. Het openluchttheater is in een kuil gebouwd, met een tribune tegen de flanken van de Paaschberg.

Lochem

Lochem kreeg al in 1233 stadsrechten en heeft een monumentale, oude binnenstad. De ideale plek om te genieten van kunst en cultuur, te winkelen in een van de leuke winkels of op een fijn terras neer te strijken.

Kasteel de Cloese

Aan de rivier de Berkel en op loopafstand van de Lochemse Berg, vind je dit kasteel uit 1520. Vroeger was dit huis een havezate. De huidige aanblik is vooral te danken aan een ingrijpende verbouwing in 1886. Het kasteel is alleen van buiten te bezichtigen.

Startpunten

SP13 Erve Harkink
Zwiepseweg 138
Lochem
SP25 Reusterman
Looweg 3
Barchem
SP10 Lochem
De Gloep
Lochem
SP21 Barchem Wandeldorp
Borculoseweg 3
Barchem
SP18 Landgoed Ampsen
Laan Ampsen
Lochem
TOP Bon Aparte
Lochemseweg 37
Barchem

Deel deze route