Avinkroute

Haarlo

4.71 Km 00:56 uur Wandelroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Tijdens je wandeling in het gebied tussen Haarlo en Neede, volg je een hele tijd de loop van de rivier de Berkel. En daarna loop je parallel aan de Bolksbeek, een aftakking van de Berkel. Geniet van de rust langs het water en de mooie natuur. Ook aan weilanden, bomen en prachtige oude boerderijen is tijdens deze wandeling geen gebrek!

Haarlo

Haarlo is een kerkdorp van Borculo, aan de rivier de Berkel. In 1980 kreeg het dorp landelijke bekendheid door de vondst van 1100 munten uit de dertiende eeuw. Een deel van die munten is te zien in Museum De Scheper in Eibergen.

Kerk de Kluntjespot Haarlo

De Oude Kerk van Haarlo is een klein achtkantig kerkje, bijgenaamd de Kluntjespot. Deze naam komt van de achtkantige (suiker)klontjespot, die vroeger in veel huishoudens werd gebruikt. Het kerkje staat tussen statige eikenbomen op een natuurlijke verhoging aan de rand van het dorp.

Rivier de Berkel

De rivier de Berkel ontspringt in Duitsland in Billerbeck. Via Eibergen, Borculo, Lochem en Almen mondt de rivier bij Zutphen uit in de IJssel. Laat je eens meevoeren over de Berkel met een van de berkelzompen.

Recreatiegebied Hambroekplas

Op dit recreatiegebied kun je op een warme dag heerlijk zonnen en zwemmen. Er is een gezellig strand, een strandpaviljoen en een hotel-restaurant. Je kunt er het hele jaar terecht voor een wandeling om de plas.

Neede

In het begin van de twintigste eeuw stond Neede in het hele land bekend om de vruchtenjam die er werd gemaakt. De fabriek bestaat niet meer, maar ter herinnering aan dit verleden wordt in Neede nog elk jaar de Nationale Jammarkt gehouden.

Lees meer
Natuur

TOP Prinsen

Eibergseweg 13
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route