Bijenpad

Eibergen

9.50 Km 01:54 uur Wandelroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Bijenpad

Ontdek het groene buitengebied van Eibergen! Voordat je het dorp uit wandelt, kom je eerst nog langs een paar mooie plekjes in wandelpark De Maat. Vervolgens loop je langs de oever van de Berkel en door buurtschap Mallem. Via bosgebied Woeste Esch vervolg je je weg richting Sportpark De Bijenkamp en vervolgens weer terug naar Eibergen. Neem aan het eind van de wandeling even de tijd om de Stokkersbarg te beklimmen, voor een prachtig uitzicht over het Berkeldal en de rest van de omgeving. Volg de bordjes met een bij!

Langs alle hoogtepunten in het buitengebied van Eibergen

De Eibergse Berkelhaven

In 2004 kreeg Eibergen na ruim 230 jaar zijn Berkelhaven terug. In het haventje staat een replica van de Berkelkraan die in de vroege negentiende eeuw in Lochem moet hebben gestaan. Hier vertrekken ook de rondvaarten met de Berkelzomp.

Dorpshuis De Huve

Het dorpshuis van Eibergen is al sinds 1968 een ontmoetingsplek voor jong en oud. Aan de voorkant grenst het dorpshuis aan het centrum en aan de achterkant aan wandelpark De Maat. De naam is afgeleid van ‘lemenhuve’, een oud Saksisch woord voor bijenkorf.

Openluchttheater

Midden in wandelpark De Maat vind je dit openluchttheater, dat volledig draait op vrijwilligers. Er worden regelmatig voorstellingen en concerten georganiseerd. Het theater heeft duizend zitplaatsen, met daarnaast een stagedeelte annex swingplein voor het podium. In de winter doet het swingplein dienst als ijsbaantje.

Kruidenhof te Mallum

In deze tuin van 7500 m² groot vind je een moerasgebied, akkers met bloemen en inheemse landbouwgewassen, een rotstuin, perken met keukenkruiden, verfplanten en geneeskrachtige kruiden. Vanaf het pad dat om de tuin heen loopt, heb je ook mooi zicht op de Berkel.

Mallumse Molen

Tegenover het Muldershuis ligt de Mallumse Molen. Samen met de naastgelegen schuur staan deze gebouwen op de lijst van rijksmonumenten. De watermolen uit 1424 is nu nog één dag in de week in bedrijf. Op zaterdagmiddag is de molen open voor bezichtiging.

Buurtschap Mallem

Deze buurtschap ligt ten noordoosten van Eibergen. Mallem wordt al in een goederenlijst uit 1188 vermeld. Belangrijkste bezienswaardigheden in en rondom de buurtschap zijn de Mallumse Molen, de gracht die herinnert aan het kasteel dat hier ooit stond en natuurgebied de Marke Mallem, dat door de inwoners zelf wordt onderhouden.

Sportpark de Bijenkamp

Op sportpark de Bijenkamp zorgen vijf sportverenigingen samen voor een sociale sportomgeving voor iedere doelgroep. Van jong tot oud, van recreatief tot prestatief, van regulier tot aangepast. Voor iedereen is er een plek. Meer informatie over de mogelijkheden op het sportpark vind je op www.eibergen.nl.

Stokkersbarg

Pal naast de N18 ligt deze heuvel die een mooi uitzicht biedt over het Berkeldal en Eibergen. Je klimt naar de top via een verdiept, spiraalvormig pad. Daarom wordt de heuvel ook wel ‘spiral hill’ genoemd.

Midwinterhoornplantage

In de adventstijd hoor je overal in de Achterhoek het geluid van de midwinterhoorn. Het bouwen en blazen van de midwinterhoorn behoort tot de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. Op de midwinterhoornplantage wordt de traditie van de midwinterhoorn bewaard en overgedragen.

 

Lees meer
Natuur

TOP Mallumse Molen

Mallumse Molenweg 114

De Kastanjefabriek

Haaksbergseweg 16
A85
A83
A82
L67
L58
L23
L45
L59
L74
L15
L21
L82
L51
L18
L20
L44
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route