Britse slachtoffers en lokale helden

Romienendiek 2a, 7122 PA Aalten | Tel: +31 800 0809 | Toon op kaart

In Aalten zijn in de oorlog drie vliegtuigen neergekomen. Twee Britse en één Duitse. Slechts zelden komen bemanningsleden heelhuids uit een crash. De vijf gelijke grafstenen voor de vijf omgekomen Britse vliegers zijn de herinnering aan hun offer voor onze vrijheid. Ook de 12 Britse militairen van de grondtroepen die hier bij de bevrijding sneuvelden, zijn op deze begraafplaats begraven. Net als de lokale verzetshelden Ome Jan (Wikkerink), Cees Ruizendaal en Joop der Weduwen.  

Verdieping: Cees Ruizendaal
Na de capitulatie is Cees Ruizendaal werkzaam bij de politie in Amsterdam. Vanwege het groeiend aantal NSB-ers daar vraagt hij overplaatsing aan. In juli 1942 begint hij als veldwachter in Aalten. Al snel wordt hij onder de verzetsnaam ‘Zwarte Cees’ ook leider van de Aaltense knokploeg (KP). Op 20 april 1944 (Hitlers verjaardag) heeft de KP-Aalten de kans een flinke partij wapens te bemachtigen in Brabant. De operatie wordt verraden en Ruizendaal sneuvelt in vuurgevecht met de Duitsers. 

Verdieping: Joop der Weduwen
Deze Aaltense huisarts is de enige die weet door te dringen tot de beul van Rees. ‘Rees’ is een werkkamp net over de grens waar Nederlanders verplicht zijn zich in te zetten voor Duitse doeleinden. Alleen Der Weduwen mag zieken uit het kamp meenemen en in Nederland verzorgen. Zo heeft hij veel zieke en ondervoede Nederlanders gered. In januari 1945 bezoekt hij Den Haag om de autoriteiten te attenderen op de slechte omstandigheden in de werkkampen. Op de terugweg wordt zijn auto vanuit de lucht beschoten. Hij overleeft het niet. 

Meer informatie