Met dank aan ome Jan

Varsseveld

Aalten

Dinxperlo

Download GPX-bestand
33.80 Km 02:16 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten

Download deze route gratis via de Routabel app

Begin- en eindpunt: Nationaal onderuikmuseum, Markt 12, Aalten

Al voor de oorlog zijn joodse mensen uit Duitsland hier welkom. En als in 1940 het oorlogsgeweld echt uitbarst, stijgt het inwonertal van Aalten nog sneller. Buitenproportioneel snel zelfs. Want waar in de rest van Nederland gemiddeld 5% van de bevolking zit ondergedoken, is dat in Aalten vier keer zo veel: per vijf inwoners is er één onderduiker!

Ome Jan

Jan Wikkerink staat vooral bekend om zijn hulp aan onderduikers. Leeftijd speelt daarbij geen rol. De jongste wordt in september 1943 in een doos voor zijn deur gelegd. De ouders van het nog maar net geboren joodse jongetje zijn ondergedoken en een baby is te riskant. Ome Jan regelt een ‘zuiver arisch’ verklaring en geeft hem de naam Willem (naar koningin Wilhelmina) Herfstink. Na de oorlog wordt het kind opnieuw ingeschreven, nu onder zijn echte naam. Wikkerink zelf wordt een jaar later door de SS gearresteerd maar weet te ontvluchten. Tot de bevrijding heeft hij zelf ondergedoken gezeten.

Slim koopmanschap

Slimme handelaren spelen, ook in de oorlog, in op de behoefte. Zo biedt het Gorinchemse staalconstructiebedrijf De Vries, Robbé en Co kant-en-klare schuilkelders aan. De familie van der Kamp op nummer 7 bestelt ‘Eén gezinsschuilplaats, type B4’. Het inbouwmodel is gemaakt van staal en moet bedekt worden met een dikke laag aarde. Je zorgt zelf voor de matrassen en voorraden. De meeste gezinnen schuilen overigens ‘gewoon’ in hun kelder.

Lees meer
Natuur

TOP Welinkbos

Aaltenseweg, 7091
Dinxperlo, Nederland

Deel deze route