Varsseveld
Aalten
Dinxperlo
Download GPX-bestandAl voor de oorlog zijn joodse mensen uit Duitsland hier welkom. En als in 1940 het oorlogsgeweld echt uitbarst, stijgt het inwonertal van Aalten nog sneller. Buitenproportioneel snel zelfs. Want waar in de rest van Nederland gemiddeld 5% van de bevolking zit ondergedoken, is dat in Aalten vier keer zo veel: per vijf inwoners is er één onderduiker!
Jan Wikkerink staat vooral bekend om zijn hulp aan onderduikers. Leeftijd speelt daarbij geen rol. De jongste wordt in september 1943 in een doos voor zijn deur gelegd. De ouders van het nog maar net geboren joodse jongetje zijn ondergedoken en een baby is te riskant. Ome Jan regelt een ‘zuiver arisch’ verklaring en geeft hem de naam Willem (naar koningin Wilhelmina) Herfstink. Na de oorlog wordt het kind opnieuw ingeschreven, nu onder zijn echte naam. Wikkerink zelf wordt een jaar later door de SS gearresteerd maar weet te ontvluchten. Tot de bevrijding heeft hij zelf ondergedoken gezeten.
Slimme handelaren spelen, ook in de oorlog, in op de behoefte. Zo biedt het Gorinchemse staalconstructiebedrijf De Vries, Robbé en Co kant-en-klare schuilkelders aan. De familie van der Kamp op nummer 7 bestelt ‘Eén gezinsschuilplaats, type B4’. Het inbouwmodel is gemaakt van staal en moet bedekt worden met een dikke laag aarde. Je zorgt zelf voor de matrassen en voorraden. De meeste gezinnen schuilen overigens ‘gewoon’ in hun kelder.
Door verder gebruik te maken van onze website, ga je akkoord met cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Om jouw bezoek aan onze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken volgen en verzamelen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze website. Op deze manier kunnen we content of advertenties tonen die bij jouw interesses passen. Daarnaast kun je dankzij cookies informatie delen op social media. Lees meer