De Heest

De Heest 3, 7241 PN Lochem | Toon op kaart

Een onverwachte parel in het landschap. De uiterlijke kenmerken, een laag huis met de voorkant van een hereboerderij, geven een beeld van hoe een havezate er vroeger uit kon zien. De Heest heeft de naam havezate echter nooit mogen dragen, al hebben de vroegere eigenaren daar wel moeite voor gedaan. Het oorspronkelijke huis stamt uit de 15e eeuw.

De laatste ingrijpende verbouwingen stammen uit begin 19e eeuw. Toen zijn de trapgeveltjes toegevoegd en is het huis geheel wit geschilderd. De toenmalige huurder van De Heest, Pim Noothoven van Goor, had fortuin gemaakt in 'De Oost'. Samen met zijn geliefde, die hij in Parijs ontmoette, keerde hij terug naar Nederland om van het goede leven te genieten. Die geliefde was niemand minder dan de beroemde Amerikaanse danseres Isadora Duncan. Lang duurde de romance niet, wel liet hij speciaal voor haar het Koetshuis bouwen.

De tuin rondom de Heest bevat veel verschillende bijzonder bomen. Veel daarvan zijn geschenken, meegebracht door bezoekers uit verre streken. Het huis wordt tegenwoordig particulier bewoond. Over het terrein loopt een wandelpad. Tijdens een vaartocht met de Berkelzomp is het huis vanaf het water prachtig te zien.