De Muyl en de boerderij de Bloedkamp

Eefdese Enkweg 1, 7213 LB Gorssel | Toon op kaart

Boerderij De Bloedkamp kreeg zijn naam na de gruwelijke moord op 350 Zutphenaren. Zij werden in 1572, na inname van hun stad door Don Frederik de Toledo, zoon van de gevreesde hertog van Alva, in de fruitboomgaard van herberg De Muyl opgehangen. De herberg werd in de brand gestoken. Vroeger vergaderden daar de markegenoten van Eschede. Verder bezienswaardig: langs de Eefdese Enkweg via het eerste fietszandpad links het ‘ooievaarsdorp’ en de prachtige Voskolk.

Keer daarna om veiligheidsredenen, namelijk vanwege de gevaarlijke onoverzichtelijke oversteek over de provinciale weg, terug op de oorspronkelijke fietsroute die de Gorsselse Enkweg volgt naar het dorp.

Eefdese Enkweg 1, 7213 EB Gorssel

De Muyl

Het zogenoemde ‘Bloedbad van Zutphen’ vond plaats na de inname van de stad op 16 november 1572. Zo’n 500 burgers werden getwee, ruggelings samengebonden, in wakken van de bevroren IJssel geworpen of naakt de stad uitgejaagd waardoor ze stierven in de vrieskou. De boomgaard van De Muyl strekte zich uit tot aan de boerderij De Bloedkamp, waarvan overigens niet met alle zekerheid vastgesteld kan worden of deze er toen al stond.

De Muyl is een erve met een rijke geschiedenis. Oorspronkelijk was het een herberg voor de vergaderingen van markegenoten of erfgenamen van de marke Eschede. Op het uithangbord stond het wapen van Gelderland en de postkoets stopte er.

Het huidige pand dateert uit 1885. Op 1 mei 1885 namelijk werd de Muyl geheel door brand verwoest. Alleen het vee kon worden gered. Doordat de boerderij en de inboedel verzekerd waren kon de eigenaar Jan Willem Ilbrink het huis bouwen dat er nu nog staat.

De Bloedkamp

De Bloedkamp is een van de oudste boerderijen, wellicht uit 1690, van de Eesterhoek en presenteert zich nu als een zeer eigentijdse boerderij.

Het voormalig ooievaarsdorp

Het ooievaarsbroedstation/ooievaarsdorp ’t Zand’ begon in 1981 en sloot in 2013. Maar het is niet gesloten voor de ooievaars die daar nog altijd nestelen, op de palen, in de bomen, zelfs op het dak van de Gorsselse kerk bevindt zich een ooievaarsnest. Er zijn er weer genoeg in dit deel van de IJsselvallei. De ‘biotoop’ heeft zich hersteld, w.o. door de ontwikkeling van een groot ‘plasdrasgebied’. Door klimaatverandering en bij de (oorspronkelijke) broedstations blijft inmiddels meer dan een vijfde van de ooievaars overwinteren.

Foto 1: De boerderij rechts is (herberg) De Muyl, de schilder molenaar Bernard Kreeftenberg (Bron: www.eesterhoek-gorssel.nl)

Foto 3: Foto van een gravure uit de 'De Spaense Tiranye'. (Uitgave C.H. van der Plasse, Amsterdam)

Foto 4: Bron: Willem Muilman, Der christenen sterke Troost, tot Maatiginge van hunne droefheid over het afsterven van hunne geloovige vrienden: Den Haag, 1746.

Foto 5: De Bloedkamp

Foto 8: De Voskolk

Meer informatie