Fietsroutes Winterswijk

Langs scholtenboerderijen, kronkelende beekjes en verscholen plekjes

Er zijn talloze verschillende fietsroutes te ontdekken in Winterswijk. Tijdens een route fiets je door een gevarieerd gebied van 22.000 hectare met een mooi coulisselandschap. Je kijkt tussen de bomen door op prachtige weilanden met grazende koeien in de wei. Ontdek het nationaal landschap, de Winterswijkse historie of fiets langs scholtenboerderijen. Ook de geschiedenis van schilder Mondriaan komt aanbod bij de verschillende routes door het Winterswijke landschap. Ga je mee op pad?

Filteren

Wissen
Filteren
  • Afstand

  • Duur

  • Plaatsen

Filter op:

  • Type route

Fietsroute door het nationaal landschap van Winterswijk

Winterswijk staat onder andere bekent vanwege het nationaal landschap. Dit gebied is ontstaan door de eigenaren van scholtenboerderijen die samen met hun pachters en knechten het land goed onderhielden en indeelden. Een fietsroute in het nationaal landschap blijft je dan ook verrassen. Op elke hoek is wel iets anders te zien is. Omdat de afbakeningen van weilanden doet denken aan coulissen van een theater wordt het Achterhoekse landschap ook wel coulisselandschap genoemd. De routes lijden je door de bomen door met uitzicht op weilanden waar koeien lopen te grazen en je de vogels op de achtergrond hoort fluiten. Langs beekjes en landweggetjes waar je de rust gelijk voelt. Tijdens een fietsroute heb je ook de kans om verschillende bijzondere planten en dieren tegen te komen. Deze vind je vooral in de natuurreservaten van Winterswijk. 

Historisch Winterswijk

Winterswijk heeft veel historie wat nog altijd te zien is. De steengroeve is hier een voorbeeld van. Winterswijk is één van de twee plekken in Nederland waar je de geologische afzettingen van het Tertiaire tijdperk terug kunt vinden. De Kalksteen in de groeve is tussen de 240 en 236 miljoen jaar geleden gevormd. De hoge rotswanden vormen een bijzonder decor. Molens zijn nog altijd te vinden in Winterswijk. Neem bijvoorbeeld de Winterswijkse Molenroute. Zie de wieken van de molen draaien en kom achter de bijzondere verhalen die de eeuwenoude molens hebben. 

Fietsroutes met een ode aan schilder Mondriaan

Schilder Mondriaan heeft zijn jeugd in Winterswijk doorgebracht. Hier is dan ook zijn passie voor schilderen ontstaan. Er zijn speciale routes uitgezet om zijn werk te bewonderen. Zoals de Mondriaan fietsroute. Tijdens deze route fiets je door het Winterswijkse buitengebied. Tijdens de route vind je palen met een vizier waardoor de ‘schilderijen’ in het echt te zien zijn.