Volg deze borden:
Kies hieronder jouw startpunt:
Deze route voert je langs diverse mooie plaatsen en wegen, waar vroeger veel over de grens werd gesmokkeld. Volg deze route via de knooppuntenbordjes.
Het oostelijke deel van de Achterhoek vormt de landsgrens met Duitsland. Eventjes over en weer kon niet zomaar, want de douane controleerde streng. Je kon veel geld verdienen met het smokkelen van spullen van de ene kant naar de andere kant. Hierdoor ontstonden tal van smokkelpaadjes. Er werd van alles over en weer gesmokkeld. Van boter tot melk en van sigaretten tot sterke drank. Soms hele kuddes varkens of koeien. Ondanks de levendige verhalen is er vandaag de dag niet veel meer zichtbaar van het smokkelverleden.
De route kan worden gestart bij TOP Berenschot Watermolen. In 1652 bouwde de heer Adriaen van Eerde tot Pleckepoel de molen, als bezitting van havezate Het Plekenpol. Hij bouwde twee molens: een korenmolen (nu de oude molen) en een oliemolen (aan de ander kant van de beek). In de loop van de eeuwen is de molen in handen van vele eigenaren geweest, totdat hij in 1911 in het bezit kwam van de familie Berenschot, de naamgevers van de huidige molen.
Vroeger was het niet altijd duidelijk bij welk bisdom, graaf of land Kotten hoorde. Dit kwam door alle veroveringen die de graven en bisschoppen op elkaars grondgebied deden. In deze streek ontstonden de natuurlijke grenzen daarom vaak door de ligging van een veengebied. Bij Kotten lag op de grens met Duitsland zo'n veengebied. Van beide landskanten werd veen gestoken, dat gebruikt werd als brandmiddel. Maar toen men van beide landskanten toch te dicht in de grensbuurt veen ging steken, ontstond ruzie. In 1766 gingen de heren van Gelre en Münster in onderhandeling en men besloot grensstenen te plaatsen. Zo ontstond de huidige grens.
Op een gebied van 1,2 hectare zijn verschillende soorten druiven geplant, die geschikt zijn voor het noordelijke klimaat. Rondleidingen met mogelijkheid voor een aansluitende proeverij kunnen op afspraak worden geregeld. Tel: 0543-563425.
Het verschil van landschappen in beide landen is enorm en direct al te zien zodra de grens wordt overgestoken. De Achterhoek kenmerkt zich door kleine bossen, houtwallen en essen (hooggelegen akkerlanden). Het Duitse achterland is juist erg vlak en uitgestrekt. Steek een van de groene grensovergangen over en je ziet direct de verschillen in architectuur!
Vanaf knooppunt 47 kan je een bezoekje brengen aan Bredevoort (knooppunt 45 volgen, om de route te hervatten terug keren naar knooppunt 47). De Heerlyckheid Bredevoort ontdek je het best wandelend of per fiets door de smalle straatjes van het beschermde gezicht van dit kleine Achterhoekse vestingstadje. Het middeleeuwse centrum heeft liefhebbers van boeken, kunst, geschiedenis, ambacht en muziek veel te bieden. Een wandeling door het unieke vestingpark brengt je helemaal tot rust. Naast de rijke cultuurhistorie kunnen bezoekers ook hun hart ophalen bij de vele fiets- en wandelmogelijkheden in het prachtige buitengebied. Zo ligt een deel ervan in het Nationaal Landschap Winterswijk. Het alom geprezen coulisselandschap wacht erop ontdekt te worden!