Henk Krosenbrinkroute

Winterswijk

31.30 Km 02:04 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten

Deze 31 kilometer lange fiets- en wandelroute loopt door het schitterende coulissenlandschap ten westen van Winterswijk en ten oosten van Aalten. De route loopt langs 26 historische plaatsen die Krosenbrink zelf heeft beschreven. De route begint bij Den Tappen in Miste en loopt via de Haart door het stadje Bredevoort via het klooster door Corle weer terug naar Miste. De route kun je volgend door middel van de aangegeven bordjes met de schrijversveer (zie afbeelding)

Henk Krosenbrink werd in 1928 in de buurtschap Miste bij Winterswijk geboren. Hij heeft vele jaren in Corle gewoond. Krosenbrink was oorspronkelijk werkzaam in het onderwijs, maar werd in 1967 redacteur bij de regionale omroep Noord en Oost. Vanaf 1980 tot zijn pensionering in 1990 was hij directeur van het Staring Instituut in Doetinchem.

Krosenbrink schreef een aantal streekromans, zoals de trilogie De Wullinks. Daarnaast schreef hij een aantal toneelstukken en voor de Haart een vijftal openluchtstukken. Ook schreef hij hoorspelen voor radio Bremen. Voor de Graafschapbode heeft hij een serie dialectverhalen geschreven. Deze dialectverhalen zijn gebundeld in de “Tronselers” (1972), in “Slag umme Arem” (1983) en “Sneekaels” (1993).

Krosenbrink is bovendien een bekende dichter in het dialect. In 1975 verscheen zijn gedichtenbundel “Holten letters” en in 2009 “Mongs denk ik, dat...” Voor de gedichtencyclus “Leefde en dood” ontving hij in 2001 de Freudenthalprijs. Ook heeft hij als historicus veel over de geschiedenis van Bredevoort en Miste op papier vastgelegd. In 2005 was hij eindredacteur van het jubileumboek 750 jaar Miste.

Door middel van deze route eren de belangengroeperingen van Winterswijk Corle, Miste, de Haart en Bredevoort Henk Krosenbrink voor zijn gehele oeuvre

Lees meer
Natuur

TOP De Twee Bruggen

Meenkmolenweg 13, 7109 AH
Winterswijk Miste, Nederland
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route