Herdenkingspad Geesteren

Geesteren

4.04 Km 00:48 uur Wandelroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Het Herdenkingspad Geesteren start in het Vrijheidsbos. Je volgt de blauwe voetjes.

Vanuit het bos loop je via De Sprakelberg over kerkepaden en zandpaden door het pittoreske dorp Geesteren.

De historische kerk is uniek met zowel een haan als een hen op het zadeldak. Langs de route staan QR codes met informatie over waar oorlogsslachtoffers hebben gewoond of zijn omgebracht.  Deze verhalen zijn te beluisteren via de website van Vrijheidsbos

Het enige Joodse gezin te Geesteren

Je komt langs de Esweg 3, waar het enige Joodse gezin van Geesteren heeft gewoond, de familie Meijers. Bij een razzia zijn ze hardhandig meegenomen. Veel te jong werden alle leden van  deze Joodse familie in Auschwitz vermoord. Slechts de zes Stolpersteine die er liggen, herinneren nog aan hen.  

Je bent halverwege de route en een bezoek aan het dorpscafé aan de overkant is een aanrader.

Hervormde kerk

Oogstralend is de hervormde kerk. De toren bevat een zadeldak met aan twee zijden trapgevels. Verder zie je fraaie gewelven en glas in lood ramen. De kerk heeft zowel een haan als een hen als windvanen. Sta ook even stil bij het plakkaat dat onderduikers aan de bevolking van Geesteren hebben geschonken.

Dorpsboerderijen

Je wandelt verder langs prachtige dorpsboerderijen. Zo ook langs dorpsboerderij “Kolkman” aan de Keistraat waar Jaap Rijsdijk uit Ridderkerk was ondergedoken. Jaap zou na de oorlog met de dochter des huizes, Gerda Hietland gaan trouwen. Na de bevrijding, bij het inleveren van de geweren, ging het vreselijk mis. Een geweer ging af en Jaap werd dodelijk getroffen.

Ook kom je langs boerderij “De Pelleweaver” van de familie Karssenberg waar Co van den Brink ondergedoken zat. Co was lokaal actief binnen het verzet. Bij een actie kwamen ze mannen van de Landwacht en de Brandweerpolitie tegen, waarbij hij dodelijk werd getroffen.

Onderdeel van de Liberation Route

Het Herdenkingspad is een mooie wandeling maar vanwege de achtergrond ook best indrukwekkend. Niet voor niets vormt het een onderdeel van de Liberation Route, de route die loopt van Normandië tot Berlijn.

Lees meer
Cultuur
Natuur

SP52 Geesteren

Dorpsstraat 6
I13
I85
I30
I27
I12
I36
I19
I12
I47
I52
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route