Even stilstaan bij het verhaal van de Joodse familie Meijers
Needse Tolweg, 7274 Geesteren
|
Toon op kaart
Scan de QR-code op het routepaaltje en luister naar het indrukwekkende verhaal van de Joodse familie Meijers:
In deze boomcirkel zijn bomen geplant ter nagedachtenis aan de 6 leden van het enige Joodse gezin te Geesteren, de familie Meijers. Allen zijn vermoord in de 2de wereldoorlog.
Het gezien Meijers woonde aan de Esweg 3, de plek die u kunt zien als u het Herdenkinspad loopt. Vader Bernard, moeder Eva, zoons Manuel, Philip Levie en Henri deden altijd mee aan activiteiten in het dorp, zoals de schoolfeesten, het Oranjefeest en de Schutterij. De jongens zaten op de openbare lagere school in Geesteren. Zij allen waren lid van de synagoge in Borculo. In de oorlog zijn ze kort ondergedoken geweest in, ja dat hoort u goed, een kippenhok. Het werd echter te gevaarlijk en zij wilden als gezin graag bij elkaar blijven. Daarom besloten ze terug te gaan naar hun huis aan de Esweg. Eind augustus ’42 trouwt Manuel met Sofia van Gelder uit Enschede. Het stel gaat bij het gezin Meijers aan de Esweg inwonen. Tijdens een razzia in oktober 1942 zijn ze hardhandig meegenomen door de Duitsers, waarna ze via kamp Westerbork in Auschwitz terecht kwamen. Veel te jong werden ze daar korte tijd achter elkaar alle 6 vermoord.
Verdieping: Jan Nijland is de buurjongen en even oud als Manuel. Ze zijn beste vrienden en halen samen aardig wat streken uit. Zo brengt Manuel geregeld een kip van zijn ouders naar de Joodse slager in Borculo om daar koosjer te worden geslacht. Dit kostte 10 cent. Jan en Manuel maken een plan. Jan zegt: "Breng die kippe maor bie mie, dan slacht ik ‘m wa. En verdeelt wie met zien beiden die 10 cent." Aldus geschiedde. Dit is een paar keer gebeurd, totdat de Joodse slager een keer aan vader Bernard vraagt: "Eten jullie geen kip meer?" Dat was het einde van het geheim van de buurjongens.