Vrijheidsbos Geesteren

Brokersweg 2, 7274 DE Geesteren | Toon op kaart

Dit is een initiatief vanuit het dorp Geesteren om haar twaalf oorlogsslachtoffers te eren. Het betreft het joodse gezin, Bernard, Eva, Manuel, Sophia, Philip Levie en Henri Meijers en verder opoe Antonia Tichelman-Geerdink, de onderduikers Co van den Brink, Jaap Rijsdijk, Jan Westra en de verzetsheld Gerrit Hiddink en het kind Jantje Esselink. Wat hen is overkomen is voor het eerst opgeschreven in een herinneringsboek. Zij krijgen, 77 jaar na de Bevrijding allen een levend monument in de vorm van een boom. Deze twaalf bomen zijn het begin van het Vrijheidsbos. De boomkeus refereert aan het verhaal van het oorlogsslachtoffer

Het Vrijheidsbos ligt op een prachtige plek achter bij het kerkhof, tussen twee bospercelen in en aansluitend aan een eeuwenoud kerkepad. Er staan zes bomen in een cirkel op twee percelen. De zes bomen zijn de punten van het wapen van Geesteren. En tevens de zes punten van de Davidster.  

De vier pijlers van het Vrijheidsbos Geesteren zijn: herdenken, educatie, recreatie en natuur.   

Herdenken vindt plaats op 4 en op 5 mei. Maar ook op andere data die te maken hebben met het verhaal van de oorlogsslachtoffers. Hier worden activiteiten aan gekoppeld met de leerlingen van basisschool de Keikamp in Geesteren. Denk hierbij aan het onderhouden en herdenken bij de zes Stolpersteine aan de Esweg in Geesteren, het huis waar de familie Meijers woonde.

Educatie, onder andere in de vorm van lokale geschiedenislessen vind plaats op school met de leerlingen van groep 7 en 8 van De Keikamp.

Recreatie wordt dagelijks ingezet door mensen die wandelen op het brede pad op beide percelen van het Vrijheidsbos. Dit pad is verbonden met het Kerkepad en met de Sprakelberg. Er zijn mooie routes hieraan te koppelen. Ook staat op beide percelen een prachtige grote ronde bank in het midden van de zes bomen. Een plek om uit te rusten, maar ook een plek van bezinning.

Natuur staat bovenaan. Alle bomen van het Vrijheidsbos zijn het allerbelangrijkste. Er wordt natuur toegevoegd hetgeen het leefklimaat van ons maar ook flora en fauna bevorderd.

Meer informatie