Huis Empel

, 46459 Rees | Toon op kaart

Als je dit weggetje even inloopt zie je de ruïne van kasteel Empel. Het kasteel stamt uit het begin van de 13de eeuw. In de loop van de jaren wisselde het vaak van eigenaar. Rondom de bevrijding kiezen de Duitsers ervoor om vanuit het kasteel de weg van de geallieerden richting Bocholt te versperren. Het gevolg is dat het waardevolle pand in een paar maanden tijd vervalt tot ruïne. Heropbouw is lange tijd financieel onhaalbaar. Pas in 2000, toen particulier Peter Landers het kasteel kocht, start de heropbouw van de kasteelruïne.

Verdieping: De rol van kastelen in de oorlog

De meeste kastelen zijn rondom de middeleeuwen gebouwd met als voornaamste taak de verdediging. Die militaire rol krijgen ze onverwacht terug in WOII: Als observatietoren, als onderkomen voor troepen en officieren, als opslagruimte voor wapens en munitie. Zo worden ze aantrekkelijke doelen bij bombardementen. Ook worden kastelen bewust vernietigd om te voorkomen dat ze gebruikt zouden worden door vijandelijke troepen.

Bijna 44 procent van de totale schade aan kastelen en buitenplaatsen in Nederland is ontstaan tijdens het laatste oorlogsjaar. De maandenlange patstelling aan het front heeft een verwoestend effect gehad op kastelen in Oost-Nederland.

Meer informatie