Een deken van warmte

Megchelen

Millingen

Download GPX-bestand
20.7 Km 2:00 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten

Download deze route gratis via de Routabel app

Begin- en eindpunt: Oranjeplein 1, Megchelen

Overlevenden en redders, familieleden en schoolkinderen. Sinds 2009 lopen tientallen mensen elk jaar de route die de dwangarbeiders in 1945 afl eggen tussen Rees (D) en Megchelen. Om in stilte samen te herdenken maar ook om naar elkaars lang verzwegen verhalen te luisteren. Deze warme deken van verbondenheid tussen toen en nu, tussen Duitsland en Nederland verzacht de pijn van de verschrikkingen van ooit.

Grootscheepse reddingsactie

De meest spectaculaire bevrijdingsactie begint op 11 februari 1945. Al vroeg in de ochtend dringt Theo Venhorst, gecamoufl eerd als Duitse offi cier, het kamp binnen. Zonder dat de bewakers het merken, weet hij, gedekt door de diepe duisternis, 300 Nederlandse dwangarbeiders in kleine groepen uit het kamp te laten vertrekken. De mannen verzamelen op afgesproken plaatsen. Daar worden ze opgevangen door andere vrijwilligers en richting Megchelen begeleid.

Geheim noodhospitaal

Als de 300 mannen in Megchelen aankomen, staat de bevolking al klaar. Iedereen helpt mee. Massaal wordt gekookt, gewassen en kleding ingezameld. De zieken worden opgevangen in een, in het geheim opgericht, noodhospitaal in de school. Daar is plek om wel 140 mannen per dag te behandelen. Bedden en beddengoed, servies en andere huisraad worden door de hele bevolking afgestaan. Dat alles onder leiding van Mies Neuhaus.

Lees meer

TOP Megchelen

Oranjeplein 1, 7078 BC
Megchelen, Nederland

Deel deze route