In de sporen van de Zwarte Cross

Lichtenvoorde, Aalten, Lievelde, & Vragender
16.21 Km 00:54 uur Fietsroute

Op pad

Kies hieronder jouw startpunt:

Beschrijving

Keidorp Lichtenvoorde, dankt haar naam aan een zwerfkei van ruim 20.000 kg die je op het markplein van dit levendige dorpje vindt. Deze kei werd in 1874 door 99 Lichtenvoordse schoenmakers vanuit het Vragenderveld naar de markt gesleept. Op de markt heb je een ruime keuze aan gezellige terrasjes waar je je culinair in de watten kunt laten leggen. 

Festivalkoningin Tante Rikie

Wanneer je Lichtenvoorde achter je laat en op de Heringsaweg fietst,  fiets je Tante Rikie, boegbeeld en festivaldirectrice van de Zwarte Cross tegen het lijf. Boomkunstenaar Hans Nijmeijer vereeuwigde haar in een eiken bedevaartsboom die het driedorpenpunt (Lichtenvoorde- Lievelde- Vragender) markeert. De strijd tussen de dorpen, wie zich de Zwarte Cross mocht toe-eigenen was daarmee beslist: alle drie! 

Van verdedigingswerk tot festivalterrein

De route leidt je langs een bosrijk gebied waar in de Tachtigjarige Oorlog door de Staatse troepen van Frederik Hendrik een verdedigingswerk werd aangelegd: de Engelse Schans. Tegenwoordig vindt hier jaarlijks het grootste festival van Nederland plaats; de Zwarte Cross. Buiten de Zwarte Cross om, is het crossterrein in gebruik van de motorclub MACL. Wanneer je de uitkijktoren beklimt heb je prachtig zicht op hoe het verdedigingswerk eruit heeft gezien. Tevens heb je zicht op het festivalterrein waar zich jaarlijks in de maand juli meer dan 200.000 feestgangers vermaken. Vanuit de Engelse Schans fiets je naar het kerkdorp Vragender. Hier vind je hier het gezellige terras van restaurant Beneman. Na een drankje of hapje vervolg je de route naar de buurtgemeente Aalten. Hier kom je langs Pannenkoekenboerderij De Neeth. Naast het eten van overheerlijke pannenkoeken, kun je hier ook het boerderijmuseum De Neeth bezoeken. Vanuit hier fiets je weer terug naar Lichtenvoorde waar je je tocht kunt afsluiten met een drankje op het gezellige horecaplein. 

Startpunten

TOP Beneman
Winterswijkseweg 9
Vragender
VVV Lichtenvoorde
Korte Rapenburgsestraat 5E
Lichtenvoorde

Deel deze route