Volg deze borden:
Kies hieronder jouw startpunt:
Onderweg zie je:
De molen uit 1926 is gebouwd bovenop een stuwwal van 35 meter uit de laatste ijstijd.
De Needse berg is geologisch gezien een interessant gebied. Deze "berg" is tijdens de voorlaatste ijstijd ontstaan door de stuwende werking van het Scandinavisch landijs, dat de grond tot ruim 30 meter boven NAP heeft opgestuwd. De oude afzettingen in de Needse Berg zijn rijk aan fossielen van zeedieren. Er staan infopanelen over de geologie en er is een geologisch natuurpad uitgezet.
Dit is een uniek natuurgebied. Het 110 hectare grote gebied is het restant van een vroeger uitgestrekt heidegebied. Het Achterveld is uniek omdat er een van de laatste stukjes natte heidevelden van Nederland te vinden zijn. Door het woeste en uitgestrekte karakter van dit gebied staat hier nog een groot scala aan beschermde planten en bomen.
Particulieren en organisaties krijgen hier de mogelijkheid om een boom te planten als herinnering aan een bijzondere gebeurtenis. Elke boom vertelt via een bordje zijn eigen verhaal. Het gedenkbos is vrij toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang.
De molen met schutsluis en gerestaureerd Muldershuis herinnert aan vroegere Berkelschipperij. De molen behoorde al in 1188 tot de heerlijkheid Hof van Mallum en is in gebruik geweest tot 1943. Oorspronkelijk was het een dubbele molen, aan de linkerzijde een korenmolen, waar de boeren verplicht waren hun graan te malen, aan de rechterzijde een oliemolen, die in 1917 is afgebroken. Het Muldershuis dateert van 1753. De molen is op zaterdagmiddag te bezoeken.